Sunny War – Anarchist Gospel

Sydney Ward heeft als Sunny War al vier albums gemaakt die mij merkwaardig genoeg nooit opgevallen zijn. Het helpt wellicht dat vijfde album Anarchist Gospel uitgebracht is op het grote label New West en zo automatisch meer aandacht krijgt. Om tot dit punt te komen bewandelde Sunny War een lange en moeilijke weg. Haar vader was niet in beeld en zodoende werd ze opgevoed door haar moeder die echter verslaafd was en pas afkickte toen Sidney twaalf was. Ze verhuisde naar Californië waar ze jarenlang dakloos was en zelf verslaafd raakte aan drank en drugs. Gelukkig vond ze haar heil in de muziek en dat bleek haar redding te zijn. Eerst nog punk, in de band Anus Kings, maar later steeds meer in blues, folk en country. Haar eerste album verscheen in 2015 en de drie daaropvolgende albums werden steeds beter ontvangen. Inmiddels woont Sunny War weer in Nashville waar ze oorspronkelijk ook vandaan komt. Op Anarchist Gospel neemt ze in veertien nummers geen blad voor de mond en heeft ze het over de zware jaren die achter haar liggen. Zelf zegt ze dat ze twee kanten heeft, een zelfdestructieve en een rustige kant die zich steeds met elkaar willen verenigen. De nummers zijn stuk voor stuk prachtig openhartig en Sunny War zingt melancholiek mooi. En dan speelt ze ook nog eens uitstekend (akoestisch) gitaar. Vaak zou je haar door de songstructuur en klankkleur van haar stem een erfgenaam van Joan Armatrading kunnen noemen, zoals in het schitterende “I Got No Fight”, het zich meteen in je hoofd nestelende “No Reason”, of het meanderende “Earth” waarin Jim James meezingt. Naast hem bieden onder anderen Allison Russell, Chris Pierce en David Rawlings de helpende hand op Anarchist Gospel. Covers “Baby Bitch” van Ween en “Hopeless” van Van Hunt weet ze zich geheel eigen te maken. Sunny War mengt op Anarchist Gospel alle rootsstijlen op gloedvolle wijze door elkaar en brengt veertien sprankelende en goede liedjes. Zo tegenstrijdig als haar naam Sunny War en albumtitel Anarchist Gospel klinken, zo zijn de songs ook. Het is háár interpretatie van de orde in haar chaos via háár songs. En die bevallen mij heel goed.

New West

File: Sunny War – Anarchist Gospel
File Under: Redemption songs
File Instagram: [Sunny War op Instagram]
File Twitter: [Tweets vanSunny War]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven