Gaz Coombes – Turn The Car Around

Voordat begin 2020 Covid-19 het leven stillegde was het optreden van Supergrass in februari van dat jaar in Paradiso het laatste dat ik zag. De band trad na bijna tien jaar weer op nadat ze, wegens artistieke verschillen, gestopt waren. Ik wist toen nog niet dat ik daarna bijna twee jaar geen live-optredens meer zou zien. Het was een ijzersterk optreden waar ik lang op kon teren. In de Supergrass-loze jaren had frontman Gaz Coombes drie solo-albums gemaakt. Door deze platen kwam ik er met terugwerkende kracht achter dat Coombes eigenlijk een hele goede songschrijver is. Op het tribute-concert voor Taylor Hawkins, eind vorig jaar, gaf Supergrass (voorlopig?) haar laatste optreden zodat Coombes nu weer tijd heeft voor zijn solowerk. Turn The Car Around is zijn vierde solo-album. Het is het laatste deel van een trilogie die begon met Matador uit 2015 en waarvan World Strongest Man uit 2018 het tweede deel was. Coombes gaat op dit afsluitende deel van zijn trilogie gewoon verder met waar hij heel goed in is, en dat zijn puntgave, melodieuze songs. Op Turn The Car Around zijn ze alle negen raak. “Don’t Say It’s Over” is een melancholische song met galmende instrumenten en catchy koorzang, “Feel Loop (Lizard Dream) is een puntige rocksong, voortgestuwd door een pompende bas en lekker ontregeld door warrige en scherpe gitaarlicks. “Long Live The Strange” is een aanstekelijke Britpopsong in de lijn van Supergrass en “This Love” een song met verrassende en fijne hooks. In “Not The Only Things” wordt wat gas teruggenomen, het is bijna perfect opgebouwd om zich uiteindelijk in een zinderende finale te ontvouwen. Ik kan werkelijk geen misser ontdekken op Turn The Car Around, het is ruim veertig minuten vakmanschap. Gisteren zag ik Gaz Coombes optreden in De Tolhuistuin in Amsterdam waar geen Supergrassnummers op de setlist stonden en de nadruk op dit album lag maar ook een greep uit zijn eerdere solowerk gespeeld werd. Coombes en zijn uitstekende band en achtergrondzangeressen (The Roxy’s) bevestigden ook live dat Gaz Coombes een van Engelands beste songschrijvers is. Onbegrijpelijk dat hij , ondanks zijn Supergrass-verleden, vrij onopgemerkt is bij het grote publiek en in een relatief kleine zaal als de Tolhuistuin speelde. Zo’n talent verdient en gun je de wereld.

Hot Fruit

File: Gaz Coombes – Turn The Car Around
File Under: Britpop’s finest
File Facebook: [Gaz Coombes op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Gaz Coombes]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven