Roofman – Still The Mess I Was

‘Roofman heeft geaccepteerd dat het leven zinloos is maar blijft toch een romanticus’ is de eerste zin op de bandcamppagina van Thijs van der Meulen, muzikaal opererend onder de naam Roofman. Luisterend naar Still The Mess I Was, het debuutalbum van Roofman, is zinloos echter wel het laatste woord dat in me opkomt. Thijs van der Meulen woont in Ermelo, landelijk gelegen op de Veluwe. Van de muziek kan hij (nog) niet leven, dus helpt hij voor de broodnodige inkomsten vaak mee op de camping van zijn ouders. De bosrijke omgeving en de innerlijke worstelingen van een jongvolwassene inspireerden hem tot het schrijven van ruim zestig liedjes, waar hij tijdens de lockdowns zeeën van tijd voor had. Gitarist Rhett Shull en bassist Philip Conrad leerde hij kennen toen hij met hen de begeleidingsband van Noah Guthrie vormde, en broer Pim drumt. Met deze mannen toog hij naar de Clouds Hill Studio in Hamburg waar ze de elf beste van de zestig liedjes analoog opnamen. En het resultaat klinkt fris en sprankelend maar ook gewoon echt goed. Grofweg kun je Roofmans stijl omschrijven als indiepop met een flinke scheut americana en rock. “42 Weekends” en “Rainbow Junkie” knallen er meteen goed in en nestelen zich door de fijne hooks meteen in je hoofd. “A Typical Millennial Breakdown” en “I Would Rather Leave Me Than Leave You” beschrijven de worstelingen van een millennial maar zonder dat het zwaarmoedig wordt en “One Drop” en “Pour Me (I’m Drifting)” zijn de catchy indiepopsongs van het album. Voor het bijna acht minuten durende “Fly Off, Fall Down, Come Back” was vermoedelijk Neil Youngs “Down By The River” de inspiratiebron. Het klinkt niettemin niet als een kopie maar als een heerlijk meanderende rocksong. Sowieso tapt Roofman uit veel gebruikte vaatjes maar hij weet daar zijn eigen stempel op te drukken. Hij zingt ook nog eens erg goed, zijn stem doet me soms denken aan die van Marcel Veenendaal van Di-Rect. Still The Mess I Was is een van de betere albums van eigen bodem die ik dit jaar hoorde en een veelbelovend begin van, wat mij betreft, upcoming talent Roofman.

Clouds Hill Music

File: Roofman – Still The Mess I Was
File Under: Kom van dat dak af!
File Facebook: [Roofman op Facebook]

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven