Matthew Good – Avalanche

Universal

Het druist tegen onze calvinistische landsaard in, maar muzikaal lusten we er wel pap van. Van het Grote Gebaar. Nergens anders dan hier in Nederland brak de bombast van de eerste new wave door. En nergens anders dan hier is een band als Live, erkend leverancier van het Grote Gebaar populairder dan waar ook. Dat zou voldoende reden moeten zijn om voor een man als Matthew Good hier een voorspoedige carrière te hebben. De Canadees is namelijk ook niet vies van het Grote Gebaar. Dat bleek al uit zijn vorige cd The Audio of Being, nog uitgebracht onder de naam Matthew Good Band. Dat album opende met een superknaller als Man in Action, Een nummer dat Live in de schaduw zet. Op zijn laatste werkje, Avalanche, begint Matthew Good met “Pledge of Allegiance”. En dat is een subtiel rockertje voor zijn doen. Tenminste als je kerkklokken al subtiel kunt noemen. Ook verder op is Matthew minder zwaar op de lever. Maar juist door wat gas terug te nemen komt de boodschap wel duidelijker aan. Good blijft staan voor breed uitgemeten arrangementen, het Grote Gebaar, “Weapon”, de nodige aanklachten tegen het een en ander (“21st Century Living”), prachtig gitaarspel en op zijn tijd, lekkere felle uithalen. En her en der kunstig verweven samples van het dagelijkse leven. Maar allemaal net iets minder gemakkelijk dan Live. Meer in het straatje van de laatste Cooper Temple Clause, inclusief het rauwe van laatstgenoemde. En die zijn stijgende in Nederland. Laat Matthew Good hen volgen…

File: Matthew Good – Avalanche
File Under: Subtiele bombast met een rauw randje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven