Izabo

Eurosonic, donderdag 13 januari. Na enkele maten weet het viertal van Izabo Huis de Beurs al flink aan het schokken en deinen te krijgen. Erg breed van stof zijn The Funmakers niet tussen de nummers door en Shem-Tov lijkt wat argwanend uit zijn ogen te kijken.
Izabo
De geheimzinnig glimlachende Shiri en de levendige Levi en Mantsur (de laatste gaat er vaak eens lekker voor staan als hij op de trommels timmert) maken het echter tot een aanstekelijk tafereel, waarbij het moeilijk is louter te blijven aanschouwen; met ander woorden; Izabo weet feest te bouwen. Voor het optreden spraken we met hen.


mij=Door GvA
Vertel eens wat over Izabo, want in Nederland heeft nog niemand van jullie gehoord!
[drummer] Nir Mantsur: Izabo houdt van vlees!
[toetseniste] Shiri Hadar: Nee!
[zanger] Ran Shem-Tov: Izabo houdt meer van eten dan van drugs en alcohol.
Een heel nieuw perspectief op rock & roll hier!
Mantsur: Sex, food and rock & roll.
Is dat de essentie van Izabo?
Shem-Tov: Ja, de essentie is good fun, good rhythm en good food natuurlijk.
Mantsur: Het is lichte muziek, niet zwaarmoedig. We zijn the Funmakers! Like a wedding!
Een rock and roll weddingband.
Maar jullie willen toch niet als weddingband door het leven gaan?
Shem-Tov: Nee, we zijn een weddingband die niet op bruiloften speelt.
Mantsur: Een rock & roll weddingband!
Hoelang bestaat Izabo al?
Mantsur: Ran en Shiri doen Izabo al 6 jaar in Israël, wij [Mantsur en bassist Jonathan Levi] zijn er later bij gekomen. Onze plaat The Funmakers is een jaar geleden uitgekomen in Israël. En nu ook in Nederland en België, en een EP in de UK. In de UK hebben we ook een kleine tournee gedaan, the Barfly Tour.
Staat er nog meer toeren op stapel?
Mantsur: Na Eurosonic gaan we terug naar Israël om de tweede plaat op te nemen. Maar in april komen we al weer terug naar Europa, want de reacties zijn heel goed geweest.
Blah blah blah.
Hoe gaat het creatieve proces in zijn werk bij Izabo?
Shem-Tov: Ik maak een basic demo en ga daarmee naar de oefenruimte. Iedereen voegt dan wat ingrediënten toe totdat het een feest is!
Mantsur: Maar we gebruiken geen computers hoor! Ran heeft slechts een heel eenvoudige sporenrecorder. Hij weet niet eens hoe hij op het internet moet komen… He is an analogue type of person…
Shem-Tov: Ik ben een echte dorpsjongen ja…
Mantsur: We hebben opgenomen in een hele kleine ruimte. Mijn drumkit was helemaal ingebouwd tussen keyboard en gitaarversterkers. Wel gezellig hoor…
Jullie album heet Izabo in the Funmakers. Waarom dat 'in' the Funmakers?
Shem-Tov: Het moest als in een film zijn, The Funmakers, waarin wij de acteurs zouden zijn. We wilden dat de voorkant van het album een soort filmaffiche werd, maar dat is er niet helemaal uitgekomen.
Vertel eens iets over de scene in Israël, want in Nederland denkt men bij Israëlische muziek alleen maar aan Dana International.
Mantsur: Dankzij hem/haar denkt men dat iedereen in Israël travestiet is.
Is dat niet zo dan?
Mantsur: Nou, we zijn inderdaad wel hard op weg ja! Er is een redelijke scene in Israël. Maar over het algemeen wordt toch in het hebreeuws gezongen, dus dat is waarschijnlijk de reden dat het voornamelijk binnen de grenzen blijft. Maar daar gaan wij dus verandering in brengen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven