Bazar Curieux 2005 Voorpret

De zon staat lager, om half negen is het donker en het culturele seizoen 2005-2006 is alweer geopend. Het is fijn dat Stichting Motel Mozaique het te lang vindt duren voordat het gelijknamige tweedaagse festival weer plaatsvindt want daarom organiseren ze komende zaterdag, voor de zesde keer alweer, Bazar Curieux in Rotterdam. Het kleine broertje, wordt vaak gezegd, omdat dit festival slechts één avond (en nacht) in beslag neemt, maar voor de echte, up-to-date muziekliefhebber is Bazar Curieux misschien juist wel het neusje van de zalm.
bazaar_curieux.gif


mij=Door jnnk
Het tijdschema brengt me nu al in moeilijkheden. Een aantal acts ken ik, door de rest wil ik me laten verrassen. De organisatie van Bazar Curieux speelt het klaar om het publiek voor alles warm te laten lopen. De bekendste acts zijn wellicht The Go! Team en Martha Wainwright en daaruit blijkt meteen dat de organisatie niet voor maar één genre gekozen heeft. Net zoals bij de afgelopen editie van Motel Mozaique komen zowel singer-songwriters, gitaarbands en elektronische acts samen, dit keer alleen in Nighttown, dat komende zaterdag bol zal staan van originele, oprechte artiesten, van wie een groot aantal voor de eerste keer in Nederland speelt. Een avontuurlijke ontdekkingsavond dus.
hanne_hukkelberg.jpg
Om 19.00 uur zullen de deuren openzwaaien om om klokslag acht te kunnen aftrappen met Hanne Hukkelberg en Syd Matters. Als het niet zo storm loopt als bij Motel Mozaique, probeer ik bij beiden te gaan luisteren. De eerste moet betoverend zijn, de tweede broos en melancholiek. Daarna opent Envelopes in de kelder van Nighttown. Een band die nog onbekend is, maar ik heb de naam toch al een paar keer voorbij horen komen. En tja, als een criticus uit hun thuisland Zweden de band omschrijft als 'Belle & Sebastian on ether', wie ben ik om dan niet even te gaan checken of dat wel waar is? Mocht je van opzwepende Latino-ritmes houden, kijk dan even bij José Gonzalez. Ik ga waarschijnlijk direct door naar The Shortwave Set, want daar wordt alweer gesproken over Belle & Sebastian invloeden. Het zal allemaal wel loslopen, want zoals Belle & Sebastian is er natuurlijk maar één, maar als The Shortwave Set zoals beloofd campy danstunes in zich draagt, zou hun optreden wel eens heel leuk kunnen worden. En als het zo leuk wordt als ik denk dat het gaat worden, mis ik het begin van het optreden van de act met de leukste naam van het festival: Lederhosen Lucil. Alleen om de act zelf – een meisje met keyboards, met zo'n naam, zeg nu zelf! – wil ik al gaan kijken. En luisteren natuurlijk, naar elektronische punkfunk.
lederhosen_lucil.jpg
Dan, prime time, komen de grote namen. Martha Wainwright doet het in het theater, The Go! Team in de grote zaal en The Chap in de kelder. Vooral die laatste – na een tip van mijn platenboer al een week onophoudelijk in mijn cd-speler – wil ik voor geen goud missen. Wat mij betreft dé tip voor zaterdag, maar laat ik dat niet te hard roepen, want dan zit de kelder waarschijnlijk al snel te vol. Na The Chap zijn er nog drie acts die het lange afdansen zullen inleiden. Jackson & His Computer Band is de naam van producer Jackson Fourgeaud en zijn naam klinkt zo Frans als hij is. Weer een hipperd uit de Warp-stal, en Warp levert naar mijn bescheiden mening zelden slechte acts, dus daar moet ik bij zijn. Ter afwisseling ende vermaeck staat dan nog Arsenal op het programma, een tamelijk nieuwe Vlaamse formatie, die uptempo ritmes vermengen met een dikke vleug wereldmuziek. En dan, voordat de dj's – ook niet de minste namen! – los gaan, staat er nog een spannend optreden te wachten. Remixers die het live doen: Freeform Five. De naam zegt het al: geen vorm, maar daar bedoelen ze vast geen chaos mee. Het zijn artiesten die buiten geijkte hokjes denken en hun debuutalbum Strangest Things is door danceliefhebbers de hemel in geprezen. Het afdansen kan beginnen!
martha_wainwright.jpg
Oh, de keuzes die gemaakt moeten gaan worden! Mijn ervaring is, dat het het beste werkt als je het op de avond zelf doet en een beetje meewaait met de wind, nee, de storm, die zaterdag door Nighttown zal waaien. Ik kijk er kwijlend naar uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven