Vehicle / El Camino

vehicle-you_a_stevedore.jpgpost-rock Kroonstekerij, zo labelde ik de vorige EP van Vehicle. Wat ze lieten horen op The Fire Is Warmer On The Inside was zeker niet slecht, maar het zat wat mij betreft net iets teveel met zijn hoofd in het achterste van de heren van Explosions in the Sky (en Mogwai zo je wilt). Blijkbaar vonden ze dat zelf ook wel, want op hun nieuwe EP You, A Stevedore! laten ze zich wel van een ietwat andere kant zien. Meer tempowisselingen en vooral ook andere tempi die soms zelfs wel uit de emocore hoek komen. You, A Stevedore! is zo wel een stap vooruit in de goede richting, maar gelijkertijd is het ook een stap in een richting waarin zich ook veel bandjes bevinden. En tussen die bandjes valt Vehicle nog steeds (net) niet op. Ik durf er geen geld op te zetten, maar ik denk dat bij een volgende EP – of eindelijk een ‘echte’ cd – ze wel op zullen gaan vallen, want potentie is er zat. Dat hoor je aan alles.
el_camino-at_jenny_richee.jpgEl Camino is in alles net een stapje verder dan Vehicle. Deze Haarlemmers draaien (en tellen!) dan ook al wat jaartjes mee in post-rockend Nederland. Sterker nog: na het beluisteren van hun nieuwe EP At Jenny Richee durf ik wel te beweren dat ze op dit moment de beste post-rockband van Nederland zijn. Deze (helaas) slechts twintig minuten tellende EP heeft namelijk alles in zich wat ik graag hoor in een post-rockband en avontuur is daarvan de belangrijkste component. Dus er wordt niet alleen op veilig gespeeld met zweven van hard naar zacht zoals Explosions in the Sky dat als geen ander kan. Nee, er wordt ook geflirt met Sonic Youth-achtige riffs, gespeeld in dromerige lijnen van het Sigur Rós-palet en nog zoveel meer moois. Dat hebben ze allemaal vakkundig verpakt in vijf instrumentaaltjes van Hollandse makelarij en ragfijn vast laten leggen door Corno Zwetsloot. Aan hem kun je zo’n toch niet eenvoudig klusje als het opnemen van de continue zoektocht naar het spanningsveld in lang uitgesponnen geluidsfragmenten best overlaten. Dat zijn de woorden van de heren zelf overigens. Die zoektocht resulteert in een ijzersterke tussenstop bij Jenny Richee, wie dat ook mag zijn.


mij=Muze / Konkurrent & Drowning Man / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven