Voorwoord – Vooraf

De wereld der boekenlezers is op vele manieren in te delen. Zo heb je de ruggenbrekers, de ezelsorenvouwers, de Verdriet van België-voorstanders versus de Ontdekking van de Hemelers, de uitspellers, de paginascrollers, de opscheppers-maar-nooit-niks-echt-lezers, de Godinnen van de Jachten, de plaatjeskijkers en de aan-het-begin-al-de-laatste-regel-spieken-stiekemerds.
voorwoord.jpg
En daarbij hebben we ook de voorwoordlezers en de voorwoordskippers. Ik geef toe, ik heb me geregeld schuldig gemaakt aan het overslaan van een voorwoord hier en daar (trouwens ook aan het laatste regel lezen, maar dat deed toch altijd meer pijn dan het voorwoord overslaan. Maar dat geheel terzijde). Bij het voorwoord in kwestie hebben we in deze vooruitblik met andere kost te maken.


mij=Door Annafranil. Foto's George
Geen droge letters, maar mensen op een podium die praten. Over literatuur en muziek en er wordt een deuntje gespeeld. In deze eerste editie van het Voorwoord op zondag 12 maart wordt in de Haagse Schouwburg op de vooravond van de boekenweek een programma gepresenteerd waar schrijvers en muzikanten elkaar ontmoeten. Schrijvers en muziek is immers het thema dit jaar, en dat gaan we weten. Boem Paukeslag! Wat kunnen we verwachten en vooral, wat willen we gaan zien?
In de vier zalen is het programma vol. Gerrit Komrij draagt voor, alsook held Menno Wigman. Maar meer namen maken hun opwachting. Bernlef, Alexis de Roode, Wilfried de Jong en Joost Zwagerman. Zwagerman interviewt deze dag ook trouwens, en wel Barry Hay in de Dames Foyer.
Noem het geneuzel, noem het gepriegel. Ik noem het uniek en briljant.
En er vinden meer interviews plaats tijdens het Voorwoord. Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer praat met Spinvis op het einde van de avond in de Koning Willem 1 Foyer, waar eerder die middag Claw Boys Claw's Peter te Bos door popjournalist Hester Carvalho aan de tand wordt gevoeld. En toneelschrijver Don Duyns interviewt zangeres Wende Snijders. Ik ben fan van Don! Vlak daarvoor draagt trouwens Hafid Bouazza voor. En Lidewijde Paris spreekt met twee, en wel met Thomas Rosenboom en David Mitchell.
En dan de muziek natuurlijk. Onder de noemer Wah Wah, de naam van het gelijknamige nieuwe literaire muziekblad, wordt er om 16.00 geopend in de Koning Willem 1 Foyer, door onder andere Daniel Lohues, Leon Verdonschot, Jaap Boots en de Easy Aloha's. Later op de dag komt Thé Lau ook nog, gewoon in zijn eentje in de Paul Steenbergen Foyer. Trockener Kecks' Rick de Leeuw maakt zijn opwachting rond zessen in de Damesfoyer, direct nadat Abdelkader Benali heeft voorgedragen.
Tsja
Amadou en Mariam, dan. Dit, overigens blinde, duo speelt al drie decennia samen. Wereldmuziek, zoals men dat voor het gemak meestal noemt, dus er vallen zomerse sferen te verwachten. Een dansje? Een traan? Laten we hopen op beide! De avond wordt afgesloten door het Belgische Hooverphonic in de Grote Zaal.
En zo zullen we rond half elf ineens weer gewoon buiten staan. Zingend? Mijmerend? Driftig aantekeningen makend? Dronken? Wie zal het zeggen? We zullen zien, we zullen zien.
En het mooie is dat jij het ook kunt gaan zien en horen. Het enige dat je daarvoor moet doen is meedoen aan onze prijsvraag waarin we kaartjes weggeven voor Voorwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven