Millencolin

Vijf over half acht precies is het in de kleedkamers van de Melkweg, als ik Mathias Färm de hand mag schudden. De gitarist doet vanavond met zijn band Millencolin de grote zaal van de Melkweg te Amsterdam aan, en na anderhalf jaar niet in Nederland te zijn geweest werd dat natuurlijk wel eens tijd. Met Dead to Me en Wagtale deze keer als support, kunnen wij weer eens van de punk-rockers genieten. Het voorprogramma is inmiddels al volop aan de gang waardoor het wat lawaaiierig is, maar gelukkig vindt Mathias het geen probleem om wat harder te praten; ‘Veel mensen waarmee ik aanraking kom tijdens het toeren hebben vaak toch al niet meer een geweldig gehoor, haha.’ En daar slaat Färm meteen de spijker op zijn kop.
Muziek voor pukkelige pubers (maar ook voor Dr. Aap hoor): Millencolin.


mij=Interview: Lisa. Foto's: George
De tour
Sinds Paradiso 2005 zetten de mannen nu eindelijk Amsterdam weer tussen hun tourdata. 'De laatste keer Nederland is volgens mij ook al weer bijna twee jaar geleden', geeft hij toe. Op de vraag waarom Millencolin zo lang op zich heeft laten wachten in ons koude kikkerlandje, moet hij een beetje lachen. 'Er zijn zoveel plekken waar we graag spelen, en dan met name Australië. Het weer is daar ook prachtig, we hebben ook echt de tijd genomen om te genieten van dat land. Oh, maar Nederland is ook leuk hoor haha,' knipoogt hij. 'Hoewel het publiek eigenlijk niet al te verschilt van elkaar, want 'Millencolin-fans zijn Millencolin-fans' stelt de gitarist. Na meer dan vijftien jaar optreden en toeren, ziet het er naar uit dat Millencolin het allemaal nog steeds niet zat is, en dat is Mathias met mij eens. 'We worden allemaal wel ouder, maar we merken er nog niet echt iets van, en gelukkig maar. Niemand zit te wachten op oude skateboardende mannen die uitgeput zijn na het spelen van één nummer.Daarbij is toeren is gewoon heerlijk. Moeilijk, maar heerlijk. Je hebt tijdens het touren genoeg tijd om ideeën op te doen voor nieuwe nummers.'
Millencolin
Machine 15
Het zesde album, Kingwood, werd uitgebracht in 2005. Je zou denken dat de mannen van Millencolin enige druk voelen bij het maken van hun zevende en nieuwste album, Machine 15. Dit is echter niet het geval; 'Het schrijven van een album gaat tegenwoordig zo vanzelf. Het is natuurlijk altijd spannend wat de reacties van het grote publiek en de fans zullen zijn, maar als we het zelf een geslaagd album vinden hebben we er gewoon vertrouwen in!' De meeste nummers die vanavond gespeeld gaan worden komen van het nieuwe plaatje, wat fans vertrouwd maar tóch vernieuwend in de oren zal gaan klinken. 'Het blijft natuurlijk Millencolin, we worden wel ouder maar onze muziek blijft hetzelfde uitstralen. Toch proberen we aan elk album wat nieuws toe te voegen.' Zo heeft de band inderdaad een aantal nummers samengewerkt met het Swedish Chamber Orchestra, wat wederom 'on tour' bedacht is, vertelt Mathias. 'Ik en Nikola dachten dat het wel gaaf zou zijn om er wat strijkers bij te gooien, en laat ik nou nét de juiste mensen kennen.'
Millencolin
Franky Lee
De muzikanten van het Swedish Chamber Orchestra zijn niet de enige waar Mathias tegenwoordig mee samenwerkt. Voordat ik er zelfs al over begin heeft hij de naam al laten vallen; sinds 2006 is Färm bezig aan een project wat de naam Franky Lee heeft meegekregen. Op de vraag waarom hij behoefte had aan een andere band is hij duidelijk; 'Ik wou aan anderen, maar eigenlijk vooral aan mezelf bewijzen dat ik de frontman én zanger van een band kan zijn. Zoals je kan zien is het gelukt, en ik ben ook zeker niet van plan om ermee op te houden, integendeel!' Zo kunnen we binnen één jaar een nieuw Franky Lee-album verwachten, wat hij wederom opneemt in zijn eigen studio in Zweden. 'Het is zo handig dat die studio er is, het scheelt een hoop tijd. Kijk, iedereen uit Millencolin heeft wel een beetje zijn eigen ding daar buiten, maar toch is er vaak weinig tijd voor over.
Millencolin gaat uiteindelijk voor.'
Expliciete data voor weer een nieuw Millencolin-album kan de gitarist mij natuurlijk niet geven. Wél belooft hij dit keer een kleinere tussentijd dan de drie jaar die zat tussen Kingwood en Machine 15. 'We zijn tijdens de tournee gewoon druk aan het schrijven, dus ik hoop op een nieuw album binnen twee jaar. Franky Lee kan je hoe dan ook eerst verwachten!'
Verder doet Millencolin deze zomer verschillende festivals aan, zo zijn ze te verwachten op het Duitse Hurricane-festival, en verklapte Mathias dat ze wellicht ook nog op een Nederlands festival komen te staan. Inmiddels is het tegen achten en maken we er een eind aan. Ik wens hem veel plezier met de show hier in Amsterdam, en geef hem een knipoog; Nederland is tenslotte ook best leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven