Xavier Rudd – Dark Shades Of Blue

Xavier Rudd - Dark Shades Of BlueEerlijk gezegd kreeg ik het een beetje benauwd toen ik in de bio van Xavier Rudd naast de naam van Ben Harper ook die van de Dave Matthews Band en Jack Johnson tegenkwam. (Ja, maar Xavier Rudd is toch al heel bekend? Zal best, maar MTV, TMF en andere radiozenders dan Radio 1 zijn gezien mijn smaak niet mijn keus.) ‘Toch niet weer zo’n bravige surferdude voor tienermeisjes?’, dacht ik even. Bij het eerste nummer was ik echter gerustgesteld: Rudd zit veel meer tegen de rauw-bluesy kant van het beste werk van Ben Harper aan. Zeker, ontspannen deuntjes met reggae-invloeden zijn er ook, maar altijd is daar een lekker bluesy slidegitaar die de associaties met zonnebrand en zand tussen je tenen verre houdt. Wel kan ik me bij Rudd associaties met een festival voorstellen, lekker op het gras terwijl je geniet van de muziek. Dat hij geboekt werd voor Rockin’ Park vind ik dan ook niet gek. Xavier Rudd weet vrolijke, ontspannen muziek te maken zonder dat het luchtige oor-in-oor-uit-niemendalletjes worden. Bovendien is de variatie op dit album in ruime mate aanwezig: de Ben Harper-blues en de reggae die ik al noemde, maar ook elementen uit gospel en muziek van de Aboriginals, Paul Simon-achtige luisterliedjes, bezwerende herhalingen á la Peter Gabriel en psychedelica. Het komt allemaal voorbij en het detoneert nergens. Rudd mag dan wel helemaal hip zijn, dit album laat horen dat hij dat ook dik verdient. En ook als de hype voorbij is zul je Dark Shades Of Blue nog uit de kast trekken. Voor mij is hij in elk geval een ontdekking. Een late ontdekking, maar beter laat dan nooit.
File Under mocht van Anti/Epitaph enkele exemplaren van deze cd weggeven. Die zijn ondertussen vergeven.


mij=ANTI / Epitaph

12 Comments

 1. Adje Cantato

  Is het echt waar? Er is tegenwoordig inderdaad een loods langs het grindpadje op de Molenstraat (je bedoelt toch neffen die nieuwe kapsalon van Tonny van gullie Berry?) waar geregeld een muzikaal gezelschap waar te nemen is. Als ze daar ook hebben gespeeld is de vraagstelling niet juist.
  Zeg Prikkie, kun jij dit verklaren?

 2. Prikkie

  Tssk, dat waren concerten waar hij meespeelde in de band van Heftige Harry – ge wit wel, diejen bruur van d’n kapper van d’n fietsenmaker van Dolle Dirk. Dat telt niet!

 3. Prikkie

  Tssk, dat waren concerten waar hij meespeelde in de band van Heftige Harry – ge wit wel, diejen bruur van d’n kapper van d’n fietsenmaker van Dolle Dirk. Dat telt niet!

 4. Dirk

  Lekker op het gras terwijl je geniet van de muziek? Wat dacht je van: NEE!! Niet akkoord! Xavier Rudd nooit live gezien zeker? Muziek die je bijna in trance brengt! Muziek waarop je jezelf kan verliezen! Muziek om volledig in op te gaan! Muziek om totaal los op te gaan, te dansen! Dat is Xavier Rudd in mijn ogen… Xavier Rudd heerst! :p

 5. Dirk

  Lekker op het gras terwijl je geniet van de muziek? Wat dacht je van: NEE!! Niet akkoord! Xavier Rudd nooit live gezien zeker? Muziek die je bijna in trance brengt! Muziek waarop je jezelf kan verliezen! Muziek om volledig in op te gaan! Muziek om totaal los op te gaan, te dansen! Dat is Xavier Rudd in mijn ogen… Xavier Rudd heerst! :p

 6. Prikkie

  Dirk: dat mag van mij ook. Binnen mijn collectie is het ontspannen muziek. 😉 Maar zoals gezegd geen lichter-dan-lucht-muziek. Er in opgaan kan ook best terwijl je in het gras ligt…

 7. Prikkie

  Dirk: dat mag van mij ook. Binnen mijn collectie is het ontspannen muziek. 😉 Maar zoals gezegd geen lichter-dan-lucht-muziek. Er in opgaan kan ook best terwijl je in het gras ligt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top