Roosbeef – Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten

Roosbeef - Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je PratenMijn jaarlijstje plofte afgelopen zaterdag al op mijn mat, vastgelegd in de OOR. Het is een mooi lijstje, maar ondertussen ook al anderhalve maand oud en er zijn best een paar cd’s langsgekomen die in de onderste helft van de top tien een plekje hadden kunnen krijgen. Tot mijn verrassing komt er uit onverwachte hoek nog een echte top-vijf kandidaat aanhobbelen. Ik had in ieder geval na de EP van halverwege vorig jaar niet verwacht dat de debuutplaat van Roosbeef zo geweldig zou worden dat ik haar met een gerust hart André Manuel‘s vrouwelijke evenknie durf te noemen. Zelf wijst ze Tjeerd Bombof (Voicst) en producer Tom Pintens aan als belangrijke krachten die haar opgestuwd hebben tot de grote hoogte zoals te horen valt op haar briljant getitelde debuut Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten. Maar de liedjes – nu gelukkig allemaal in het Nederlands – komen vanzelfsprekend gewoon uit haar eigen brein. En die liedjes zijn stuk voor stuk supervermakelijk. Soms kritisch en bijna macaber (“Jongen gaat het leven in”), soms typische meisjesdingen (“Meisjes”, “Onder Invloed”), maar altijd spitsvondig en met sterke tekstuele wendingen. Van de EP uit 2007 dubbelt ze “Alleen” en het prachtige “Boerderij”, dat verhaalt over de sloop van haar ouderlijke huis in Duiven. Op haar EP stak dat nummer met kop en schouders uit boven de rest van de vijf nummers. Door de piano in dit nummer te vervangen door Krangiaanse gitaarpartijen wint het nummer alleen maar nog meer aan kracht. Toch valt het tussen de tien schitterende andere nummers op Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten staat bijna niet op. Zo goed zijn die.


mij=Excelsior / V2

18 reacties

 1. Danny

  4 a 5 jaar geleden zag ik eens een roodharig klein meisje een liedje over bouwvakers zingen op een klein festivalletje. Bleek later dus Roosbeef te zijn. Staat dat liedje er ook op? Want dat vond ik toen al geniaal.

 2. Bas

  Helemaal mee eens. Ik had het niet verwacht maar vind het een geweldig album! Bouwvakkers vond ik live altijd tenenkrommend en ben ook blij dat die er niet op staat. Inderdaad echt nog een onverwacht prachtalbum zo op de valreep.

 3. @Arno: Sorry voor de sufheid, ik heb de cd’s hier naast elkaar liggen en ik zie wel dat “Foto” omgekat is tot “Alleen”, maar niet dat deze er twee keer op staat. Ergo: je hebt volkomen gelijk. Ook hiervan is de nieuwe uitvoering overigens beter 🙂 Die strijkers erbij en zo is echt ++++

 4. Danny

  Rob Stenders draait nu dagelijks “Onder invloed” in zijn radioprogramma op 3FM. Leuke is dat hij daarna ook de reacties leest die hij op dat liedje krijgt op de sms, varierend van “ik hoor mijn huisdier klaarkomen” (met name over de zangkwaliteiten dan) als “geniale teksten”. Erg vermakelijk ;-). Begin het liedje ook steeds leuker te vinden.

 5. Ludo

  na nog een 2e luisterbeurt concludeer ik: het is hit & miss, er gebeuren leuke dingen, maar OF er volgt een slecht nummer (Alleen bijvoorbeeld) of in ‘t nummer zelf gaat wel wat mis.
  maar mijn recensie had ook in 1 zin afgedaan kunnen worden:
  ik haat Pippi Langkous
  (hup Annika)

 6. Danny

  Ik ga het juist steeds meer waarderen. Bedoel wie kan de tekst “geen loverboy wil me hebben, al leg ik er zelf een goude ketting bij” zonder glimlach aanhoren. Ik hoop dat het live alleen wat gegroeid is dan dat ik haar 4 jaar geleden zag. Moet ze maar eens gaan bekijken als ze in de buurt komen.

 7. Popmartijn

  Ik ben het met je eens, Danny. Ja, ze heeft een aparte stem. Daar kan je van houden, of niet. Maar dat geldt voor meer artiesten. Ik vind het geweldig.
  En ja, tekstueel zit het ook goed. “Ik kan geen auto meer besturen, ook niet als ik een rijbewijs had gehed”, “Je bent ge-emigreerd naar een ander hart” en het ‘liefdesliedje’ Zomer in zijn geheel.
  Ik zag haar live eind vorig jaar en was onder de indruk. Ik weet niet hoe ze 4 jaar geleden was, maar nu is het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven