Stereo

Het programma Rock Nation werd eind 2008 uitgezonden door RTL 5. Edwin Jansen, de man achter Kane, Di-Rect en Anouk, ging in het programma op zoek naar de meest geschikte mensen voor een succesvolle rockband. ‘Het programma volgt acht weken lang het rauwe, realistische proces dat getalenteerde rockmuzikanten moeten doorlopen op weg naar een carrière in de muziek’ aldus de makers. Na diverse selectie- en eliminatierondes en onderlinge muzikale battles bleven er zes muzikanten over, die samen de band Stereo vormden en een platencontract bij EMI wonnen. Op 19 juni 2009 verscheen hun debuutalbum Monogamy.
Stereo
Op een speciaal door EMI Music ingelaste persdag spreek ik in de vreselijk oubollige ambiance van het Amsterdamse Hard Rock Café twee van de zes “jonge honden” van Stereo: zangeres Astrid Kunst en gitarist Jean-Baptiste Zablone. Astrid kletst voluit en geniet duidelijk van de persdag en alle aandacht voor de band. Jean-Baptiste is een stille jongen die het allemaal van een afstandje lijkt gade te slaan.


mij=interview: Blink
Rock Nation
Hoe kijken jullie terug op het programma Rock Nation? Astrid: 'We staarden ons vooral blind op het traject ná het programma, het opnemen van de plaat. Het programma namen we daarbij eigenlijk voor lief. Terugkijken was erg komisch. Vooral de houterige presentatie gaf het programma wel een zekere charme.' Tijdens het programma werd behoorlijk gefocust op discipline en werden uitwassen met drank en drugs niet getolereerd. Vooral de blowende bassist Stijn kreeg de wind van voren, zowel door de makers als deelnemers. Niet een beetje te betuttelend? 'Absoluut niet' zegt Astrid. 'Het werd allemaal wel een beetje uitvergroot, maar het is gewoon irritant en storend als je probeert samen iets te bereiken en iemand laat het steeds afweten.'
Reacties
Reacties op deelname aan Rock Nation en de band Stereo waren wisselend. Nog steeds krijgen de bandleden continu de vraag hoe credible en duurzaam ze zijn, maar hier kunnen ze zich nauwelijks nog druk over maken. Astrid verbaast zich er niet meer over: 'Eigenlijk heb je twee soorten sceptici. Ten eerste de mensen die nog geen noot hebben gehoord maar die wel al hun mening klaar hebben en ten tweede de sceptici die eerst nog wel de moeite hebben genomen om te luisteren naar onze muziek. Hoe dan ook, ik ben er niet meer zoveel mee bezig.'
Volgens de bandleden is de kritische reactie van medemuzikanten eenvoudig te verklaren. 'We zijn zelf ook sceptisch het programma Rock Nation ingestapt.' aldus Astrid. 'Tijdens het programma bleek dat onterecht te zijn. We kregen alle vrijheid van de makers en het was een geweldige ervaring. Ook het platencontract dat we hebben gewonnen is alleszins redelijk en geeft ons volledige artistieke vrijheid.' Jean-Baptiste merkt soms wel jaloezie van medemuzikanten: 'Je merkt wel om je heen dat mensen denken van 'shit, bij hem lukt het wel en bij mij niet, terwijl ik dat ook eigenlijk ook wel wil.''
enl73-009-MF-800x533_klein.jpg
Voelt het niet als een achterstand die nu ingehaald moet worden? 'Ja soms wel. Je moet het harder waarmaken en dat is soms best lastig omdat mensen voorbij gaan aan het feit dat we nog maar zo kort bestaan en in no-time een album hebben moeten schrijven en opnemen.'
Contract
De hoofdprijs van de winnende deelnemers aan Rock Nation was een platencontract bij EMI. Onder management van AT Productions is inmiddels het debuut Monogamy opgenomen. Hoe lucratief is het contract met EMI eigenlijk? Astrid: 'We mogen natuurlijk geen details over het contract geven, maar het is absoluut redelijk. Het concept was al vanaf het begin van het programma bekend en we hebben het met een advocaat doorgenomen. Er zaten dus geen verrassingen meer in.' De release van het debuut was gepland voor maart 2009 maar is enkele maanden opgeschoven omdat de band per se zelf alle nummers wilde schrijven, ook al had EMI ingezonden composities klaar liggen. 'Hier was niet eens een heftige discussie met EMI voor nodig' vertelt Astrid opgelucht.
Invloeden
De zes muzikanten van Stereo hebben zeer uiteenlopende muzieksmaken en invloeden. Als twaalfjarige stond Astrid thuis voor de spiegel Anouk na te doen, maar tegenwoordig luistert ze liever naar zangeressen als Eva Cassidy of de muziek van Noisettes. Het grote voorbeeld voor Jean-Baptiste is ('natuurlijk') Jimi Hendrix en ook de Urban Dance Squad ('de beste band ooit' aldus de gitarist).
enl73-008-MF 800x533_klein.jpg
Monogamy
Zoals gezegd zijn alle elf nummers op Monogamy door de band zelf geschreven. De door EMI aangereikte nummers werden op de plank gelegd. De meeste ideeën werden aangeleverd door Astrid en tweede gitarist Daan Koch en voor enkele nummers werden co-writes gedaan met Daniel Gibson. De cd werd vervolgens opgenomen in twee sessies van twee weken met producer Gordon Groothedde. Verklaart Gordon de nogal Amerikaanse sound van Monogamy? Astrid: 'Zou kunnen, Gordon heeft absoluut een Amerikaanse focus, al hebben we wel gezorgd dat het niet te hapklaar wordt allemaal.'
Live
Tijdens de vier maanden schrijven en opnemen werd ook al regelmatig opgetreden. Astrid: 'Dat was niet echt handig, maar die optredens waren al geboekt.'). Voor de rest van 2009 staan ook veel optredens gepland, onder andere in het voorprogramma van Kane. Wie komt er eigenlijk zoal kijken bij een Stereo-show? Astrid: 'Op de eerste rijen staan vooral enthousiaste meiden, maar verder een nogal gemêleerd publiek waaronder stelletjes van midden dertig en enthousiaste familieleden. Mijn pa komt vanuit Groningen en reist het hele land door!'
En hoe herken je de sceptici? 'Meestal zijn dat de mensen die achterin tegen een pilaar staan' aldus Astrid. 'Maar steeds vaker horen we na optredens van die mensen 'goh, dat was best wel goed!' En dan heb je natuurlijk eigenlijk een twee keer zo harde slag geslagen. Sceptisch publiek is op zo'n moment het leukste publiek!'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven