Noah And The Whale

Het nieuws dat de heren van Noah And The Whale nu dan eindelijk met een headlineshow komen, wist voor veel reuring te zorgen binnen de fanbase. Vooral opvallend is dat ze het eindelijk op eigen houtje doen, want zangeressen Laura Marling en Emmy The Great maken geen deel meer uit van de groep. Hun nieuwe album The First Days of Spring bevat, in tegenstelling tot de voorganger, dan ook geen vrouwelijke vocalen. De echte reden hiervoor is ongetwijfeld dat voorman Charlie Fink en Laura Marling hun relatie beëindigd hebben, iets waar ik nauwelijks over durf te beginnen, maar wat uiteraard steevast ontkend wordt.
Noah And The Whale


mij=Interview: Marz667
Ik heb een interview met gitarist Tom Hobden en bassist Matt “Urby Whale” Owens, die me uitleggen waar de plotse verandering vandaan komt. ‘Onze band heeft gewoon vele gezichten. Zo hebben we onlangs een aantal festivaloptredens gedaan, maar dat zal wel heel anders zijn dan vanavond in een zaal. Ook was onze vorige tour en album heel anders dan hoe we nu zijn geworden. En we hebben momenteel ook twee extra muzikanten aangetrokken, maar inderdaad geen zangeressen meer. Dit lossen we tijdens onze optredens heel natuurlijk op.' Het blijkt dat er twee soorten Noah And The Whale zijn: een studio- en een podiumversie. De groep blijkt zichzelf graag te willen vernieuwen.
Na vorig jaar opzien te hebben gebaard op London Calling en Motel Mozaïque, staan ze vandaag aan de start van een nieuwe tour. Opvallend is dat ze veel grote landen overslaan, maar wel Nederland verblijden met vier optredens. Is dit expres? ‘We vinden Nederland prachtig en komen hier graag, maar vooral Utrecht vinden we een prachtige stad. Veel artiesten hebben het altijd over Amsterdam en kennen Utrecht helemaal niet, alsof het een geheime stad is die de Nederlanders graag voor zichzelf willen houden. Wij snappen dit zeker en zijn erg blij dat we hier soms mogen komen spelen.'
 Noah and the Whale
De tour door Europa is samen met Blue Roses, een wat vreemde combinatie. ‘Ik was zelf ook erg verrast om haar als voorprogramma te hebben. We hebben ooit samen gespeeld in Engeland en blijkbaar zijn hier goede contacten aan over gehouden; ik weet niet hoe het precies gegaan is.' Wat wel zeker is, is dat de tour gepland is om hun tweede album, The First Days Of Spring, te promoten. De release gaat vergezeld van een film, geregisseerd door voorman Charlie Fink. Ook het album is opgenomen als een soort film en hier blijken duidelijke instructies voor te zijn. ‘Het is de bedoeling dat je het album echt in zijn geheel luistert en vooral chronologisch. Je moet het echt zien als het bekijken van een film. In deze volgorde hebben we het ook geschreven in de studio. Hierdoor is er een soort verhaal ontstaan.'
Het muziektijdschrift OOR zei ooit: ‘Als Adam Green zichzelf serieus zou nemen, had hij Charlie Fink geheten. De gelijkenis tussen het stemgeluid van de volslagen gestoorde Amerikaan en die van Noah And The Whale-frontman Fink is opvallend.' Een grappige quote die ik de twee leden zeker even wil voorleggen. ‘Ze hebben in elk geval hetzelfde gekke haar' concluderen ze samen terwijl ze hard lachen. ‘En we hebben ongeveer dezelfde samenstelling, maar meer kan ik er helaas niet van maken. Ook hebben we ooit met hem het podium gedeeld en kunnen we hem zeker waarderen, maar daar houdt de vergelijking toch echt bij op.'
Noah And The Whale
Het is voor de band momenteel even genieten van de headlinepositie, want in november gaat Noah And The Whale samen met Phoenix heel uitgebreid door Duitsland en Scandinavië als support. ‘Dat vinden we juist erg fijn om te doen. Het is ook een tour waar we al een lange tijd naar uitkijken. Het zijn ook echt enorme zalen waarin we plots komen te staan. Die zouden we nooit zelf kunnen vullen. Zoals gezegd hebben we erg veel gezichten en hierbij hoort ook dat we graag willen openen voor een grotere band. We zullen hiervoor ook ons optreden iets gaan aanpassen.'
De band heeft Tivoli bijna uitverkocht en kunnen blijkbaar makkelijk vier optredens in ons kleine Nederland hebben. Opvallend is dat het optreden helaas erg rommelig verloopt. Vooral het gemis van een zangeres is jammer, waardoor de stem van Fink soms iets te eentonig wordt. Het zijn vandaag vooral de muzikanten die het optreden tot een groot succes maken. Gelukkig sluit Noah And The Whale niks uit en kunnen we ze misschien binnenkort weer zien met een leuke zangeres op het podium?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven