Agnes Obel – Philharmonics

Agnes Obel - PhilharmonicsHet zal de reguliere bezoeker van File Under niet ontgaan zijn dat de categorie Scandinavische dames het nogal goed doet bij een aantal van onze schrijvers. Emilana Torrini, Ane Brun, Anna Ternheim, Nina Kinert, Silje Nes, Anja Garbarek, het gaat maar door. De lijst wordt alsmaar langer en langer. Soms zijn we zelfs geneigd te steggelen en dames die niet uit Scandinavië komen maar wel zo klinken – ik noem een Sarah Blasko – alsnog onder deze categorie trachten te scharen. Voor de in Berlijn woonachtige Agnes Obel hoef ik deze uitzondering niet toe te passen, ze is namelijk een volbloed Deense. Ook haar muziek is doordrenkt met noordelijke sferen. Ach, laat ik – voordat ik wederom verval in clichématige natuurmetaforen – maar meteen to the point komen: wat is Philharmonics een toch adembenemende, wonderschone plaat! Met haar als kleurrijke herfstbladeren – kijk, daar ga ik al – , dwarrelende pianoklanken en oorstrelend stemgeluid promoveert Anges Obel zichzelf meteen naar de hoogste regionen van de eerdergenoemde categorie. Een klassiek aandoende pianoplaat die nergens overloopt in overdadigheid en genoeg kriebelt zonder irritatie op te wekken. Regisseur Thomas Vinterberg (Festen) selecteerde niet voor niets drie van haar songs voor zijn nieuwe film Submarino; de man heeft klaarblijkelijk smaak. De wijze waarop ze zich het al vaker gecoverde “Close Watch” van John Cale volledig eigen maakt, doet vemoeden dat dat nog maar het begin is voor Agnes Obel.


mij=PIAS

14 reacties

 1. Ze gaat het voorprogramma doen bij I Am Kloot in Tivoli…
  Dan gaan we daar maar eens met de neus tegen het podium aan staan 🙂
  Kom ik er toch gewoon gezellig bij staan… 😉
  voorprogramma I Am Kloot is gecancelled 🙁
  En een nieuwe aangenomen. Al denk ik niet dat je hierop zat te wachten…
  ik dacht even dat I Am Kloot het voorprogramma bij Agnes deed, ik dacht nou nou de times they are-a-changing fast
  @Ewie: nope. Ik heb de vervanger een keer gezien bij Sia in het voorprogramma, en daar wil ik het graag bij laten. 😉
  @Ludo: Ik heb niks tegen I Am Kloot, maar live neigen ze nogal al eens saai te zijn imho.
  dan zou een voorprogramma eigenlijk een goede optie zijn, een half uurtje IAK is nog wel te doen! 😉
  Zo 16 januari 2011 in Mezz! 🙂
  Goed geregeld Andre 🙂
  Ik vond Agnes Obel op Motel Mozaique teleurstellend 🙁
  Helaas moest ik vorig jaar in de Mezz dezelfde conclusie trekken. Het klonk wel mooi, maar de spanning was ver te zoeken.
  begin dit jaar dus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven