King Creosote & Jon Hopkins – Diamond Mine

King Creosote & Jon Hopkins - Diamond MineMarcel Brand. Het is alweer twee jaar geleden dat de zanger van Club Diana overleed. Als ik mijn platenkast inloop valt mijn blik al snel op het rijtje cd’s van zijn hand. Het wordt wat mij betreft tijd voor een mooi cover/compilatie tribute op dubbel-cd. Deze week was Brand weer niet ver weg. King Creosote (een Schotse DIY-held) hoeft daarvoor slechts zijn mond open te doen. Eenzelfde fragiele, zelfs wat bibberige snik. Een goudeerlijke stem. Met vergelijkbare melodieën. De Schot krijgt op deze ep hulp van Jon Hopkins, geniale knoppendraaier waarvan ik ook in de toekomst belachelijk grootse daden verwacht. Hopkins stelt zich hier bescheiden op, hij brengt slechts zijn typische laagje elektronische (lip)gloss aan. Soms letterlijk, luister hoe het op z’n Notwists knisperende hoogtepunt “Bubble” halverwege als het ware gaat glanzen en “zingen” door Hopkins spacy manipulaties met stem en synths. In slimme interludes tussen de folkliedjes door doet Hopkins nog meer aardige dingen, hij is niet voor niks tevens een goed pianist. Maar uiteindelijk is dit vooral King Creosote’s feestje. (Misschien omdat ik hem nog niet zo goed kende). Zijn liedjes zitten tekstueel vol kleine, maar lekker sentimentele emoties. Zo zingt hij in “Bats In The Attic”: ‘growing silver in my sideburns, I’m starting to unravel’. Later begint een meisje mee te zingen en laat King Creosote af en toe zijn stem overslaan; een even etherisch als eerie sfeertje dat we kennen van Sufjan Stevens. (Al zingt die op zulke momenten over seriemoordenaars). King Creosote daarentegen is een handen uit de mouwen-man, begaan met het lot van de wereld. Zoals Marcel Brand. ‘You and I we once looked fine’.


mij=Domino / Munich

8 reacties

 1. Ludo

  jep, en ik moet zeggen Hopkins helpt echt, want ik checkte daarna een King Creosote solo-ding dat Jnnk in t verleden voor FU heeft gerecenseerd, en dat haalde het echt niet hierbij

 2. Ludo

  Geniale plaat.
  jep, en ik moet zeggen Hopkins helpt echt, want ik checkte daarna een King Creosote solo-ding dat Jnnk in t verleden voor FU heeft gerecenseerd, en dat haalde het echt niet hierbij
  Ik was altijd al wel fan van King Creosote, maar dit is wel een pareltje.
  Mooie video bij King Creosote/Jon Hopkins’ “Bubble”: http://www.youtube.com/watch?v=M-Lr0igwLIY
  Ik ben echt dol op deze plaat maar die videoclip is gewoon kut.
  doet me aan Myst denken ofzo. vanaf de 2e minuut gaat ie wel vind ik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven