If By Yes / Devon Williams

If By Yes - If By YesVreemd, soms valt het kwartje, bij releases die me eigenlijk zouden moeten bevallen, tóch niet. If By Yes maakt nochtans perfect gearrangeerde Bauereske pop, Sonja van Hamel kan zo meezingen. En dat alles piekfijn geproduceerd, met de luchtige touch van een band als Air, of een live-uitvoering van 4Hero. Dat laatste komt misschien doordat de Japanse electronica-tovenaar Cornelius aan twee tracks meewerkt. Dat zijn toch referenties waar je mee thuis kan komen, en ook David Byrne draagt nog bij, maar uiteindelijk kom ik maar niet door de volle vijfenvijftig minuten heen. Wellicht klinkt het allemaal iets te bedacht in het Stereolab, of te koket. Die laatste factor schiet hier helemaal in het rood, doordat het kwartet If By Yes maar liefst drie échte meisjes telt, waaronder twee Japanse. De zoetgevooisde keeltjes gaan open als Minnie Riperton, of de jonge Kate Bush. Een suikerspin-overkill.
Devon Williams - EuphoriaOok Devin Williams lijkt eerst op de psychedelisch-weelderige toer. De hoes is Jeroen Bosch-overdadig, en de Polyphonic Spree-achtige opener “Revelations” is uitgebreid versierd met tierelantijnen. Williams’ nasale stem is wel wat te beperkt voor dit soort jubelmuziek. De liedjes erna zijn (dus) volslagen anders. “Your Sympathy” is nog een tussenstap, en had op Father, Son, Holy Ghost van retro-geestverwant Girls gepast. Vanaf “Favor Tree” zijn we plotseling in de eighties. En hoe! Een betere Chameleons– of Cure-pastiche heb ik dit jaar niet gehoord. Warme gitaren, koude drums, en om die twee te lijmen een synthetisch strijkje. En nu passen de zwabberende vocalen perfect. Dankzij de Amerikaanse vampieren-remake Let Me In ontdekte ik onlangs Underworld-voorloper Freur (“Doot-Doot”!), dus ik was er ook helemaal klaar voor. Of de liedjes nu “Sufferer”, “Tower of Thought” of “Right Direction” (The Field Mice!) heten, ik vind ze allemaal lekker. Maar het mooist van alles is dat de psychedelische sixties-invloeden stiekem terugkeren. Het bewijst in retrospect het gelijk van Williams met die opener. Hij kan het wél. Een goede tracklist maken is ook een kunst.


mij=Chimera/Konkurrent & Slumberland/Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven