First Aid Kit – The Lion's Roar

First Aid Kit - The Lion's Roar Het was notabene mijn van metal houdende neefje die mij attendeerde op First Aid Kit. Vond hij wel wat voor mij. Ik bekeek het clipje van The Lion’s Roar waarin ik twee meisjes, als waren ze bosnimfen, door een bos zag zwieren. Heel vaag maar ik werd meteen gegrepen door de messcherpe samenzang en het goede liedje. De meisjes van First Aid Kit blijken de jonge zusjes Johanna en Klara Söderberg uit Zweden te zijn. In 2008 werden ze in één klap bekend met hun YouTube video van de Fleet Foxes song “Tiger Mountain Peasant Song”. Johanna was toen 18 en Klara 15 jaar. Daarna volgden de ep Drunken Trees en debuutalbum The Big Black & The Blue. Inmiddels had Jack White het duo in de smiezen gekregen en zo konden Johanna en Klara The Lion’s Roar laten produceren door multi-instumentalist Mike Mogis, onder andere bekend van Bright Eyes. Het resultaat mag er zijn. First Aid Kit is er in geslaagd mysterieuze folk en roots te vermengen met melancholieke sixties-achtige songs. Een nummer als “Blue” had bijvoorbeeld gemakkelijk aan het eind van de jaren ’60 gemaakt kunnen zijn. Hoogtepunten zijn het prachtig melodieuze “The Lion’s Roar”, “Emmylou”, wat een ode is aan, jawel, inspiratiebronnen Emmylou Harris, Gram Parsons, June Carter en Johnny Cash. “To A Poet” is een nummer over dichter Frank O’Hara en in het door mariachitrompetten opgevrolijkte “King Of The World” zingt Conor Oberst himself een moppie mee. Wat de songs van First Aid Kit echter allemaal onweerstaanbaar maakt is de bloedzuivere zang, zowel één- als meerstemmig, van de zusjes. Inmiddels zijn Johanna en Klara nog maar 21 en 18 en hebben ze met The Lion’s Roar nu al een gedenkwaardig album gemaakt. Dat belooft wat voor de toekomst!


mij=Wichita / PIAS

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven