Amy Ray – Goodnight Tender

Amy Ray - Goodnight TenderSchrijven over een muzikale heldin is lastig. Toch waag ik me eraan omdat ik vind dat haar muziek veel te onbekend is. Ik heb het over Amy Ray, één van de twee Indigo Girls. Ray maakte de afgelopen tien jaar al vier prima solo-albums waarop ze wat meer kon rocken dan bij The Indigo Girls. Op haar vijfde solo-album Goodnight Tender wordt echter nauwelijks gerockt. Ray gaat hierop terug naar haar ‘southern roots’ (ze komt uit Georgia en woont daar op het platteland) en houdt het puur en klein. Sterker nog, we kunnen gerust stellen dat Goodnight Tender een onvervalste countryplaat met bluegrass- en gospelinvloeden is geworden. Country is nu niet echt het genre wat je meteen aan Amy Ray zou koppelen. Ze is lesbisch, ziet er allesbehalve uit als een barbiepop en heeft politieke opvattingen waar menig Republikein meteen zijn pistool voor zou trekken. In Nashville kunnen ze dan ook niets met Goodnight Tender en dat is maar goed ook. Want dit is geen zielloze en inwisselbare country, maar prachtige rootsmuziek waar Ray haar ziel en zaligheid in heeft gelegd. En wat past het genre goed bij haar! Haar mooie lage stem komt heel goed tot zijn recht in twaalf mooie liedjes waarvan de teksten heel autobiografisch zijn. Ze gaan over alledaagse dingen als haar hond (“My Dog”), een eerbetoon aan Duane Allman (“Duane Allman”) en natuurlijk het onvermijdelijke gebroken hart maar ook over meer spirituele zaken. Ray zingt over haar manier van geloven in “The Gig That Matters” en in het bloedmooie “Let The Spirit” waarin Justin Vernon (Bon Iver) de bijna engelachtige koortjes verzorgt. Het zijn de perfect gekozen tweede stemmen die Goodnight Tender en Ray extra glans geven. Naast de bijdrage van Vernon zingt Susan Tedeschi mee op “Duane Allman” en Heather Mcentire (Mount Moriah) schittert in “More Pills” en mag haar eigen geschreven song “When You Come For Me” zelf zingen, Ray neemt daarin de tweede stem voor haar rekening. De grootste verrassing was de tot nu toe voor mij onbekende Kelly Hogan wiens krachtige stem prachtig kleurt bij die van Ray in “Time Zone” en in “Goodnight Tender”, een lief liedje voor Rays in oktober geboren dochter. Over Amy Rays vorige solocd Lung Of Love zei ik twee jaar geleden dat het misschien haar beste soloplaat was. Alsof ik aanvoelde dat deze nog moest komen want Goodnight Tender is niet alleen Amy Rays beste solowerk maar bovenal een prachtige rootscd. Na Rosanne Cash’s The River & The Thread mijn tweede muzikale hoogtepunt van 2014.


mij=Daemon

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven