The Common Linnets – II

The Common Linnets - IIOngelooflijk dat het nog maar anderhalf jaar geleden is dat we voor het eerst van The Common Linnets hoorden. Wat begon als een zijproject van Ilse DeLange resulteerde in de tweede plaats op het Eurovisie Songfestival, een uitstekend eerste album waarop DeLange eindelijk tot haar recht kwam en het vertrek van (en gedoe rondom) Waylon. “Calm After The Storm” werd zelfs een internationale hit. Het project is uitgegroeid tot een echte band met Ilse DeLange en JB Meijers als (creatieve) kern en de Amerikanen Jake Etheridge en Matthew Crosby in de gelederen. Solocarrières zijn nu geparkeerd om vol te gaan voor The Common Linnets en het tweede album, simpelweg II geheten. Hierop gaan ze door op de ingeslagen weg van rootsy countrysongs. “Runaway Man” bijvoorbeeld, uitstekend gezongen door Matthew Crosby. En het prachtige “Dust Of Oklahoma” biedt een hoofdrol aan de andere Amerikaan, Jake Etheridge. Het is echter niet alleen meer country wat de klok slaat bij The Common Linnets. Er is een hele aangename westcoastsound aan toegevoegd. “In Your Eyes” klinkt als een song die in de jaren zeventig gemaakt had kunnen zijn. En “We Don’t Make The Wind Blow”, een van de beste singles die ik dit jaar gehoord heb, ademt ook al dat fijne geluid dat doet denken aan bands als Fleetwood Mac, America of Crosby, Stills & Nash. II blinkt ten eerste uit door muzikale vakbekwaamheid en ten tweede door de sublieme harmonieën en samenzang van The Common Linnets die de liedjes naar een hoger plan tillen. Drijvende kracht is toch voor mij Ilse DeLange die de liedjes echt kleur geeft. In “Better Than That” begint Matthew Crosby solo maar de song bloeit pas echt open als DeLange invalt. Dat geldt eigenlijk wel voor alle songs. Hoe goed ze ook zijn, Ilse DeLange geeft ze een meerwaarde met haar ijzersterke en bloedmooie stem. In “As If Only” laat ze nog eens goed horen wat een uitmuntende zangeres ze is en dat deze rootsmuziek haar talent ten volle benut. II is bovenal een uitstekend album waarop alles klopt. Op de Facebookpagina van The Common Linnets werd vorige week een optreden in Los Angeles aangekondigd. Gezien de hoge kwaliteit van dit tweede album en de band zou dat best eens het begin van Amerikaans succes kunnen zijn.


mij=The Longplay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top