Jelka van Houten – Hard Place For A Dreamer

Jelka van Houten - Hard Place For A DreamerDat Jelka van Houten een goede en succesvolle actrice is heeft ze al ruimschoots bewezen. Het twee jaar jongere zusje van Carice speelde en speelt in verschillende musicals, films en televisieseries. Minder bekend is dat Van Houtens grootste passie muziek is, om precies te zijn de muziek van muzikale helden als Dolly Parton, Little Feat en The Band. Americana dus. De liedjes voor haar debuutalbum Hard Place For A Dreamer heeft ze de afgelopen tien jaar op de meest uiteenlopende plekken op de wereld geschreven. Toch heeft het een decennium geduurd voordat Van Houten ze op durfde te nemen. Platenmaatschappijen probeerden haar de kant van de popmuziek op te duwen maar daar zag ze niets in. De liedjes moesten puur en oprecht zijn. Dat leidde haar uiteindelijk naar de befaamde Sun Studios in Memphis, al jaren niet meer in gebruik als studio maar als museum. Na sluitingstijd van het museum ging Van Houten met sessiemuzikanten en singer-songwriter Kim Richey aan de slag. Met behulp van producer Wouter Planteijdt is het album in Nederland afgemaakt. En het resultaat mag er zijn. Opener “Time Flies”, een mooie zwoele countrysong waarin Van Houten prachtig laag zingt, had zomaar op Rosanne Cash’s The River And The Thread kunnen staan. Meer dan eens moet ik aan Cash denken wanneer ik Van Houten hoor zingen. Niet als schaamteloze kopie van, hoewel hun stemmen in de lagere regionen op elkaar lijken, maar als zangeressen en songschrijvers die voor mij op zowat gelijkwaardig niveau staan. Hard Place For A Dreamer is een droomdebuut met twaalf nummers die allemaal raak zijn. Van traditionele country (“Postcards”, “Instantly”) schitterende melodieuze rootssongs (“Give Me An Isle”, “The Nightingale”, “At The Roundhouse”) tot overrompelende ballads (de sublieme afsluiter “All In Time”), Van Houten kan het allemaal. Ik ben blij dat Jelka van Houten niet gezwicht is voor de platenbonzen maar haar eigen weg is gegaan. Het heeft dan wel tien jaar geduurd maar dat heeft een album met persoonlijke en hele goede rootssongs opgeleverd.


mij=Zip Records / Zwaard Music

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.