Jos Hol – Windvogel

jos_hol-windvogelNu ook in het Nederlands: Jos Hol. Zijn twee eerdere albums waren in het Limburgs, maar ik denk dat het een goede zet is om Windvogel in het Nederlands op te nemen. Succes heeft hij tot op heden niet écht gehad en gezien zijn kwaliteiten is dit mijn inziens onterecht. Hopelijk draagt deze cd hieraan bij. De helft van de liedjes waren al geschreven voor de toneelvoorstelling Windvogel, waarvan twee daadwerkelijk de voorstelling haalden. Titelsong “Windvogel” zat niet bij die selectie. Een windvogel is in het Limburgs dialect iemand die niet helemaal spoort. De voorstelling gaat dan ook over een vrouw die vijftig jaar in de psychiatrie gewoond heeft. Dit maakt dat ik me zonder deze voorkennis eerst wel afvroeg wat enkele van zijn teksten betekenden, maar eigenlijk is er niets mis met een vrije interpretatie. Het thema op deze plaat is de liefde, zoals de liefde voor vroeger, de muziek, de partner, maar vooral het leven. Naast teksten is er uiteraard ook muziek. Als muzikanten heeft hij gelukkig weer Sjoerd van Bommel (drums), BJ Baartmans (gitaar) en Mike Roelofs (toetsen) in weten te lijven. Baartmans produceerde deze schijf en heeft alles helder vastgelegd. Het geluid is een prachtig breekbaar geheel, waarbij het resultaat zeldzaam melancholisch is. Het mooie aan de nummers is dat ze op diverse dimensies diep in je gevoel gaan. Het is dan weer de stem van Hol die me raakt, dan weer de pianopingeltjes (luister eens naar “De Weg”) of het gitaarspel dat vaak begeleidend is, maar sporadisch ook even een hoofdrol krijgt (“Altijd Bij Je”). De kracht van Windvogel is echter de emotionele eenheid die maakt dat ik deze plaat al héél vaak gedraaid heb, er steeds meer van houd en van een nummer als “De Droom” tranen in mijn ogen krijg. Je zou maar moeten leven zonder kennis te hebben gemaakt met Hol. Hij is overigens bezig met een theatervoorstelling waar ik naar uitzie. Maar voorlopig is het eerst nog wel even genieten van deze fenomenale Nederlandstalige plaat.

mij=www.joshol.com

File: Jos Hol – Windvogel
File Under: Diep in de ziel
File Audio: [iTunes]
File Video: [Compilatie]

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven