Lea Kliphuis – The World Owes Me Nothing

Lea_Kliphuis - The_World_Owes_Me_Nothing“De Nijmeegse Lea klinkt als een kruising tussen Lucinda Williams en Sheryl Crow en levert met ‘Can I Come By?’ een prachtig debuut vol mooie americanaliedjes af” schreef ik in 2010 over het veelbelovende debuutalbum van Lea Kliphuis. Eindelijk eens een goed rootsalbum van eigen bodem, dat was destijds nog een zeldzaamheid. Inmiddels zijn we zes jaar verder en is americana weer een beetje hip geworden, met veel dank aan The Common Linnets. Van Lea hoorden we in de tussentijd weinig meer. Het langverwachte tweede album kwam maar niet. Ik was even bang dat ze helemaal gestopt was maar niets is minder waar. Ze wilde wel maar werd gehinderd door een writers-block. Totdat ze zichzelf een deadline stelde waarop de nieuwe nummers er moesten zijn. Het lukte opeens wel. Ze riep de hulp in van gitarist en schrijfmaatje JP Hoekstra, Marien Dorleijn (Moss) en de ritmesectie van De Staat met wie ze zich op een afgelegen locatie in Groningen afzonderde voor de opnames. “Pick up your guitar and start playing. Every song I leave undone is nobody’s fault but my own” zijn de eerste twee zinnen van openingsnummer ‘The World Owes Me Nothing”. De schouders eronder zetten en gewoon aan de slag gaan, het werkte voor Lea. Het resultaat mag er zijn, The World Owes Me Nothing bevat twaalf mooie liedjes die wat ingetogener zijn dan de liedjes op het debuutalbum. Dat kleine doet ze prachtig op “Sweet Morning Sounds”, “This Could Be The End” en het prachtige “Trouble” met Marien Dorleijn. Wat meer naar pop neigt bijvoorbeeld het aanstekelijke “Stardust” wat het volgens mij als single heel goed zou kunnen doen. De referenties Sheryl Crow en Lucinda Williams vind ik nog steeds van toepassing. Kliphuis vermengt pop/country zoals Crow dat doet met wat meer grillige alternatieve country in de stijl van Williams wat je vooral ook hoort in rauwe randje in de stem van Lea. Ze weet er een eigen sound van te maken en een album waarop, ondanks dat het ontstaan ervan niet van een leien dakje ging, Lea Kliphuis zich vestigt als prima singer-songwriter. Goed dat ze terug is.

mij=Excelsior

File: Lea Kliphuis – The World Owes Me Nothing
File Under: Het wachten waard
File Video: [Sweet Morning Sounds]
File Facebook: [Lea Kliphuis op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Lea Kliphuis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven