Refused – Freedom

Refused - FreedomDe Zweedse hardcorepunkers van Refused zijn inmiddels aan hun derde leven bezig. En dat is natuurlijk bewonderenswaardig, vooral omdat het nieuwste album Freedom laat horen dat de band nog steeds niet bang is een stap voorwaarts te zetten. Hoewel in het verleden het geflirt met hiphop en jazz, zoals op The Shape of Punk to Come, nog weleens werd bekritiseerd gaat Refused vrolijk (nou ja, vrolijk is niet het juiste woord voor hun donkere agressieve sound) verder. Meer dan ooit schuwt de band het experimenteren niet: ik hoor een kinderkoor in “Francafrique”, en klassieke songstructuren worden geschuwd. De haast militaristische ritmes en hoekige gitaren doen me vaak denken aan nineties-iconen Helmet. Er was tevoren nogal wat kritiek op de gastproducer die Refused uitnodigde om mee te werken, Shellback (bekend van zijn werk met o.a. Taylor Swift, Ariane Grande, P!nk), maar ik moet zeggen dat ik diens invloed of sound op dit album niet terug kan horen. Keihard en beklemmend zet Refused een album neer dat niet makkelijk te doorgronden is maar juist door de stijlsprongen en pakkende hooks boeiend is.

mij=Epitaph

File: Refused – Freedom
File Under: Punks not dead

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven