Lush – Blind Spot

Lush - Blind SpotIk ben niet zo heel gek op de jaren negentig als het om muziek gaat. De grunge-hype vond ik echt overdreven (hardcore-light vond ik dat) en de eurodance die de hitparades bestormde was echt abominabel. De stoere mannenrock van Guns N’ Roses kon me ook al niet bekoren. Gelukkig waren er in de indie-scene en Britpop nog wel wat lichtpuntjes te bekennen. Lush was zo’n lichtpuntje. De omfloerste samenzang van Miki Berenyi en Emma Anderson, begeleid door melodieuze gitaarpatronen bleek een gouden formule en Lush werd een van de succesvolste bands uit die scene. Na de albums Spooke en Split ontwikkelden ze een wat meer uitbundige, poppy sound op Lovelife. Hits als “For Love”, “Single Girl” en “Ladykillers” staan in het muzikale geheugen van alle nineties kids gegrift. En terecht. Het was dan ook zeer triest, maar zeer begrijpelijk, dat de band ophield te bestaan kort nadat drummer Chris Acland zich van het leven beroofde. Dat is dit jaar precies twintig jaar geleden. In al die jaren lieten Emma en bassist Phil King nog weleens van zich horen maar frontvrouw Miki verdween uit het publieke beeld. Toch vond dit drietal het nu het juiste moment om de gitaren van zolder te halen en weer eens als Lush de baan op te gaan. Met optredens in de VS en de UK op de planning is nu deze EP verschenen. Daarop is niet te horen dat Miki letterlijk weer moest leren spelen door het bestuderen van hun eigen oude beelden op YouTube. Integendeel. Het lijkt alsof er geen twintig jaar zijn verstreken want op de vier songs op Blind Spot klinkt Lush nog steeds even goed als toen. Melancholische indiepop, heerlijk gezongen en krachtig en melodieus tegelijk. Het eerste nummer, “Out of Control”, laat iedereen horen dat deze comeback geen slappe herhalingsoefening is maar dat Lush ook in 2016 dezelfde kwaliteiten heeft als een vijfentwintig jaar geleden. Het dansbare “Burnham Beeches” is mijn persoonlijke favoriet op deze EP maar de sfeervolle afsluiter “Rosebud” is weer van een onvergelijkbare schoonheid. Hoewel ook hun tijdgenoten Belly (hoog in mijn all time top tien) met een reünie bezig zijn kunnen we toch wel spreken dat we hier met dé comeback van het jaar te maken hebben.

mij=Edamame

File: Lush – Blind Spot
File Under: Comeback kids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven