The Stranglers – Black & White Live

The Stranglers - Black & White LiveDat de wat oudere bands die al lang meedraaien in de muziekwereld teruggrijpen op oude albums om een tournee omheen te organiseren is niets nieuws. The Stranglers deden dat nog niet eerder maar dit voorjaar zijn ze hun derde album, Black & White integraal aan het spelen op de Britse podia. Het donkere, haast nihilistische, en weinig commerciële album kwam uit in 1978. De single die vooraf ging aan Black & White was de briljante uitvoering die The Stranglers maakten van de soulclassic “Walk on By”. Dit werd terecht een hit maar stond niet op het album. Op Black & White stonden helemaal geen hits maar wel nummers die in het Stranglers-oeuvre tot ware klassiekers uitgroeiden. Beide frontmannen lieten zich van hun beste kant zien. Bassist en enfant terrible JJ Burnel gloreert in het apocalyptische “Curfew” en componeerde het sleutelnummer “Toiler on the Sea”. Gitarist Hugh Cornwell bracht het opzwepende “Tank” en het magistraal opgebouwde “Sweden”. Ter promotie van de toer brengen The Stranglers van nu dit live-album uit. Live-opnames van bijna alle tracks van Black & White maar dan gespeeld door de huidige band in de samenstelling van de afgelopen tien jaar. Daarin heeft Baz Warne allang de rol van de in 1990 vertrokken Hugh Cornwell overgenomen. Het wat typische off the wall nummer “Enough Time” werd nooit live gespeeld tot dit jaar en dus horen we daarvan een gloednieuwe versie die tijdens het repetitieproces voor deze toer werd opgenomen. De liveopnames (inclusief bovengenoemde “Walk On By” in een warme akoestische uitvoering) laten horen dat ook in deze eeuw The Stranglers nog messcherp hun klassiekers kunnen spelen. Baz Warne doet Cornwell niet vergeten maar brengt, zeker de hardere songs, overtuigend genoeg. De muzikale spanning tussen de grommende bas van Burnel en de frivole keyboards van Dave Greenfield staat nog altijd op hoog niveau zoals in “Threatened”. Is dit album dan slechts voer voor de trouwe fans? Deels wel door het ontbreken van de bekende hits. Het toevoegen van grappige extra’s, zoals het jazzy “Old Codger” (waarin we voor het eerst drummer Jet Black horen zingen) en het melige “Tits”, is vooral voor de incrowd leuk, maar ook voor wat minder fanatieke liefhebbers is dit een live-plaat die voldoende muzikaal vuurwerk laat horen.

mij=Coursegood

File: The Stranglers – Black & White Live
File Under: Oude wijn in nieuwe zakken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top