Edward Sharpe And The Magnetic Zeros – PersonA

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros - PersonAIk zal niet de enige zijn die bij Edward Sharpe And The Magnetic Zeros meteen aan de IKEA denkt. Hun hit “Home” werd een tijdje geleden voor een reclame van deze woonwinkel gebruikt en was daardoor vaak op radio en tv. Dit vrolijke nummer was vervolgens niet meer uit je hoofd te krijgen. Aan de grote groep van maar liefst tien kleeft een blij, hippie/commune-achtig imago, ingegeven door hun optredens die meestal zonder setlist zijn en ontaarden in improvisatie en euforische toestanden. Dit is ook eigenlijk alles wat ik van de band weet en met deze referenties zette ik PersonA, het alweer vierde album van de band op. Ik verwachtte dus een zonnig en vrolijk album te gaan horen. Al mijn verwachtingen werden niet ingelost. Grootste verandering is het ontbreken van zangeres Jade Castrinos die in 2014 de band verliet. Dat vertrek zorgde voor een omslagpunt. Het sociale experiment en improvisatie was altijd het belangrijkste, vanaf nu moest eindelijk de muziek dat maar eens zijn. PersonA werd bijna geheel in één ruimte in New Orleans opgenomen en klinkt nog sporadisch uitbundig en vrolijk, zoekend, introspectie en ingetogenheid zijn de nieuwe sleutelwoorden. Op de hoes is het gedeelte ‘Edward Sharpe And The’ met een dikke rode lijn doorgestreept wat lijkt alsof frontman Alex Ebert niet de frontman meer wil zijn maar gewoon één van de tien van de band. Deze ommekeer heeft een album met tien mooie liedjes opgeleverd. Geen voorspelbare en kant en klare popmuziek, maar liedjes die je even tot je door moet laten dringen en waarin veel variatie zit. Zoals bijvoorbeeld de jazzy opener “Hot Coals”. Het klokt ruim zeven minuten maar wordt zo goed opgebouwd en lekker gespeeld dat het geen moment verveelt. In “Perfect Time” croont Ebert alsof hij nooit anders deed en in “Wake Up The Sun” zitten weer bluesinvloeden. Single “No Love Like Yours” hoorde ik al op menig Amerikaans internetradiostation en is nog het meest toegankelijke liedje op het album. Enige minpunt, maar dat zal een kwestie van smaak zijn, is de stem van zanger Alex Ebert die me in de hoge regionen vaak iets te vals in de oren klinkt. Dat stoort mij en vind ik jammer want PersonA is boeiend genoeg om geheel terzijde te schuiven. Edward Sharpe And The Magnetic Zeros is er met PersonA in geslaagd het ‘blije eikel-imago’ aan de kant te schuiven en te laten horen dat ze echt meer kunnen.

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros spelen 23 augustus in Woodstock69 in Bloemendaal.

mij=Community

File: Edward Sharpe And The Magnetic Zeros – PersonA
File Under: Opnieuw beginnen
File Facebook: [Edward Sharpe And The Magnetic Zeros op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Edward Sharpe And The Magnetic Zeros ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven