Mike & The Melvins – Three Men And A Baby

Mike & The Melvins – Three Men And A BabyErgens heeft mijnheer Buzz Osborne zijn hoogtepunt beleefd met zijn plaat Stoner Witch. Qua timing vulde dicteerde hij een subgenre en en passant wist gaf hij als alternatieveling het signaal af dat je als relatief kleine speler een megacontract in de wacht kon slepen. In alles kun je zeggen dat Buzz en zijn drummende kompaan Dale Crover een inspiratiebron, springplank en banenpool zijn geworden voor een paar generaties van muzikanten. Mike Patton deed het hen voor met zijn Mr. Bungle- en Tomahawk-project. Three Men And A Baby laat horen dat The Melvins met de relatieve nieuwkomer Kevin Rutmanis als bassist weer een hecht hardrockend trio zijn met alle aandacht voor het gruizige en stoffige loodzware stoneridioom dat de heren in de vingers hebben. Ene Mike Kunka mag de band komen versterken met zijn basspel en vocalen. De meesten zullen hem kennen van GodheadSilo en wellicht ook nog van Dead Low Tide en Enemymine. In elk geval moeten de heren hebben gedacht dat ze ergens zielsverwanten waren. Een plaat zou dat moeten bekrachtigen. En daar zit nu net de grote kritiek. Luister naar de straight-forward-songs “Gravel” of “Pound The Giants” en je hoort in woord en muziek de overdrive van een ijzersterk trio. Dat voelt vertrouwd, zelfs met de rare twist die The Melvins zo kenmerkt. Het merendeel van dit album bestaat echter uit goedbedoelde pogingen van een alternatieve metalhead om aansluiting te vinden bij zijn leermeesters. Het zijn juist die songs waarin de wrange humor, de loodzware riffs, de verpulverende drums en de logge spanning op de dikste stalen trekveren die je nog tegenkomt op een verroeste scheepswerf ontbreken. Bij het beluisteren van Three Men And A Baby krijg je de indruk dat de plaat de integrale opname is van de auditie van Mike Kunka en dat kan toch niet de bedoening zijn na eerdere succesvolle samenwerkingen met o.a. Jello Biafra en Jeff Pinkus. Sinds 2014 wachten we op deze plaat en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de cd me net zo teleurstelt als Axl Rose met zijn Chinese Democracy.

mij=Sub Pop

File: Mike & The Melvins – Three Men And A Baby
File Under: Mismatch & The Melvins

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven