Robert Ellis – Robert Ellis

Robert Ellis - Robert EllisRuim twee jaar geleden was ik laaiend enthousiast over The Lights From The Chemical Plant het tweede album van de Texaan Robert Ellis. Op dit bijzondere album mengde Ellis country, jazz en wonderschone teksten tot een geheel eigen stijl. Dan is het altijd maar weer afwachten of dat op een volgend album weer zo goed lukt. Het antwoord is een volmondig ja, sterker nog, dit gelijknamige derde album is misschien nog wel ietsje beter dan zijn voorganger. Inspiratie had Ellis genoeg, zijn relatie strandde en omdat hij voor het werk van zijn vrouw naar Nashville was verhuisd was er geen reden meer om daar te blijven en ging hij terug naar Houston. Met het klakkeloos in het hokje ‘country’ stoppen van Ellis, zoals ik nog veel zie gebeuren, doe je hem enorm te kort. Jazz, bossa nova, (seventies)folk en vooral (strijkers)arrangementen om je vingers bij af te likken vermengt Ellis met country in elf prachtige korte verhaaltjes waarin hij zijn gestrande huwelijk verwerkt. De arrangementen en muzikale vondsten zijn wederom zo prachtig dat je je oren blijft spitsen. Zoals in het mooi opbouwende jazzpopachtige “California” en het lekkere “Drivin'”, het meest country nummer van het album. In “The High Road” klinkt Ellis’ gitaar als een flamencogitaar in een prachtig outtro. “You’re Not The One”, een ballad met strijkers, zou enorm cheesy kunnen zijn, maar daar is het te mooi voor gearrangeerd en gezongen. Daarop volgt het bijzondere instrumentale “Screw”, dat mij aan de sfeer en rust van een kerk doet denken, maar dan zonder kerkorgel. Ellis sluit af met het puntgave “It’s Not OK” waarin een hamerende piano de song leidt en wendingen neemt die niet voor de hand liggen. Het liedje ontspoort in een chaotische gitaarsolo. Alsof Ellis muzikaal wil benadrukken dat het echt niet OK is, zoals hij al zong (‘It’s not OK that I hide in the words of a song’). Robert Ellis heeft wederom een album gemaakt dat van begin tot eind helemaal wél OK is. Het roept in de ene song sfeer op van een singer-songwriter uit de jaren ’70, dan weer die van een countryzanger en ook die van een jazzy popzanger. Welke hoed Ellis ook opzet, ze passen hem allemaal. Bij iedere luisterbeurt word ik weer opnieuw verrast. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig.

mij=New West

File: Robert Ellis – Robert Ellis
File Under: Niet voor één gat te vangen
File Facebook: [Robert Ellis op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Robert Ellis]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven