Brix Smith – The Rise, The Fall, and the Rise

brix-the_riseBrix Smith-Start is tegenwoordig in Engeland een waar icoon in de modewereld. Haar huidige echtgenoot Philip Smart is een grootheid in die wereld (waar schrijver dezes weinig van weet, hetgeen mensen die mij kennen zullen beamen) en Brix heeft daar ook veel kaas van gegeten blijkbaar. Anno 2016 is Brix een ware celeb die zelfs in de nieuwste Absolutely Fabulous film haar opwachting maakte. Dat had ze zeker niet kunnen voorspellen vierendertig jaar geleden toen ze aankwam in het grauwe Prestwich, een voorstadje van het, zeker toen, al even grauwe Manchester. Vers aangekomen uit Chicago was ze Mark E. Smith, voorman van de nog altijd actieve en legendarische groep The Fall, nagereisd. Halsoverkop verliefd na een ontmoeting backstage en snel zowel het huwelijksbootje als zijn bandje ingestapt. In haar autobiografie The Rise, The Fall and The Rise doet Brix openhartig verslag van haar leven. Na een turbulente jeugd met (volgens Brix) neurotische ouders in Californië en rommelige jaren in de subcultuur van het studentenleven in Chicago was die vlucht naar het Engeland van Mark E. Smith wellicht een onbezonnen maar niet onlogische daad. De onstabiele gezinssituatie, een verkrachting tijdens de studietijd: Brix wilde weg en ging dus weg. In The Rise, the Fall, and the Rise beschrijft Brix dit alles met een ongekende openhartigheid en al lezend hoor je de Amerikaanse tongval en de schaterlach. Maar echt vrolijk is het boek niet vaak. Het duurt lang voor ze enigszins op haar pootjes terecht komt maar met een zekere humor beschrijft ze ook het leven in The Fall, de jaloezie van Mark E. toen ze haar eigen bandje The Adult Net begon en de daaropvolgende, onontkoombare, breuk. Een stormachtige affaire begin jaren negentig met klassiek violist Nigel Kennedy, een wat manisch type zacht gezegd, zorgt ook voor wat leuke anekdotes maar dan beland ze berooid en eenzaam weer in L.A. Met interessante bijrollen voor vriendinnen als Susannah Hoffs en Courtney Love is deze autobiografie een vlot leesbaar relaas voor de muziekliefhebber maar het zijn vooral de persoonlijke ontboezemingen van Brix die dit een bijzonder boek over een opmerkelijke vrouw maken.

mij=Faber & Faber

File: Brix Smith – The Rise, The Fall, and the Rise
File Under: Zeker niet saai
File Video: [Brix vertelt]
File Social: [Twitter]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven