The Veils – Total Depravity

the_veils-total_depravityThe Veils hebben te klagen over aandacht van File Under. Stukjes over hun albums verschenen hier nooit. Het was een combinatie van niet alle promo’s ontvangen hebben en dat ze kwalitatief of om een andere reden niet opvielen. Ondergetekende zag de band rond Finn Andrews lang geleden al eens live, maar ze maakten toen geen indruk. Finn als mannetje met hoedje staat me eigenlijk nog het meest bij: niet vervelend maar ook niet bijzonder. En dan verschijnt hun vijfde album Total Depravity en is er wel een promo. Na het draaien vraag ik me af waar het bij me misging, want het schijfje maakt behoorlijk indruk. Total Depravity is een donkere plaat. Een plaat die je beet pakt en mee naar beneden trekt. In die wereld is het gruizig en is niets helder: er is rook, er is stof en er is iemand die om aandacht vraagt. The Veils is een gitaarband, maar wel een die niet vies is van elektronica. Ze weten deze goed te gebruiken en niet zoals ik helaas teveel singer-songwriters de laatste tijd hoor maken en de kern van een liedje aantasten. Nick Cave hoor je er wel doorheen, maar mogelijk dat producer Nick Launay hier het nodige aan bijgedragen heeft. Ook nog even noemen: producer EI-P van Run The Jewels die mogelijk goed werk heeft verricht qua elektronica. Maar zonder goed materiaal was het nooit wat geworden. Voor Total Depravity moet je wel even gaan zitten, het is niet al te vrolijk, 48 minuten is wat aan de lange kant, maar als je doorpakt dan geeft het langzaam haar geheimen prijs. Prijsnummer is “Swimming with The Crocodiles” dat qua sfeer aan The Cure doet denken. Verder hoor ik Jim Morrison instemmend knikken in “King Of Chrome”, zie ik Bryan Ferry nadenken over een cover van in “In The Blood” en zou “Lodine & Iron” een tranentrekkende wereldhit kunnen zijn voor Coldplay in een wat commerciëlere uitvoering. Eigenlijk weet ik deze plaat niet zo goed te plaatsen en wellicht hoort u iets anders. Maar dit maakt indruk. Misschien ziet u deze plaat wel terug in mijn jaarlijstje en moet ik toch maar eens kennis nemen van de eerdere albums en kijken of het nou aan mij lag dat ik The Veils niet op waarde ingeschat heb.

mij=V2Benelux

File: The Veils – Total Depravity
File Under: Daar doe ik het voor.
File Social: [Twitter] [Facebook]

The Veils

2 reacties

  1. Marius

    Ik zit juist te wachten op een plaat zo goed als de eerste met prijsnummer Leavers Dance en Guiding Light. Maar die band (behalve uiteraard Finn Andrews) is al uit elkaar gevallen voordat het eerste album uitkwam. Als ik Total Depravity zo beluister, zullen we het met de elektronischere en kalmere Veils moeten doen. Helaas minder mijn smaak, maar misschien groeit ie nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven