Roger Goula – Overview Effect

Cognitive Shift

Roger Goula – Overview EffectDe film Capricorn One met James Brolin is alweer bijna 40 jaar oud en vertelt het verhaal van een Marsmissie die op het allerlaatste moment gecanceld wordt. Voor het oog van de wereld houdt de NASA zijn astronauten verborgen en gevangen op een filmset en schotelt via de media een succesvolle missie voor. Falen is geen optie bij zulke grote prestigeprojecten. Wat heeft dat met de Engelse multi-instrumentalist Roger Goula te maken? Welnu, de man probeerde op muziek te zetten wat het met de hersenen van astronauten doet, wanneer zij ‘in space’ en gewichtsloos de aarde waarnemen. Overview Effect verdient het om de soundtrack 2.0 te zijn van Moon, Interstellar en Capricorn One. Sowieso durft Goula te spelen. In de opener koppelt hij de Spaanse of klassieke gitaar aan een ruimtereis. Da’s een volstrekt verrassende keuze. Dat hij verder in verschillende dreinende geluidslagen de opbouw uitwerkt en sonore cello’s de effecten op de hersenen laat vertolken, is simpelweg briljant in zijn uitwerking. Overview Effect had zomaar een zijstapje kunnen zijn van Explosions In The Sky, hoewel de mega-bombastische audio-climax ontbreekt. Roger Goula zoekt de trillingen op en wat mogelijk de neurologische kortsluiting kan veroorzaken. Van snerpend naar zalvend, de strijkinstrumenten hebben de overhand. Her en der gevolgd door de bloedtoevoer als pompende en kloppende beat. Het Kronos Quartet mag enorm jaloers kijken naar dit meesterwerkje van een jonge supercomponist in wording.

File: Roger Goula – Overview Effect
File Under: Bedenk goed wat een ruimtereis met je doet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven