Jakuzi – Fantezi Müzik

City Slang

Jakuzi – Fantezi MüzikZeg je Turkije, dan denk je instant aan postpunk, garage, punkrock en krautrock! Tuurlijk René! En bij Nederland denk je als eerste aan een agressieve militaire kernmacht die liever vandaag dan morgen de halve wereld wil veroveren. Nee dus, bij Turkije denk je helaas veel eerder aan de lange arm van Erdogan en een ongelofelijke trots op het voormalige Ottomaanse rijk. En iets met een schijndemocratie, ofzo. Hoe opmerkelijk is het staatsgevaarlijke duo van Jakuzi dan wel niet? Zanger Kutay Soyocak en bassist-toetsenist Taner Yücel smeren de synthesizerpop van de jaren tachtig verder voor je uit. Denk bijvoorbeeld bij “Bir Düsmanim Var” aan “Absolute Beginners” van wijlen David Bowie. Denk aan Black’s “Wonderful Life” of de verborgen popparel “Tinseltown In The Rain” van The Blue Nile. Jakuzi is heer en meester van de synth-croonerpop met een overdaad aan effecten. En, soms, heel soms hoor je een kruisbestuiving die als je het instrumentarium zou aanpassen en downtunen, heel erg lijkt op het latere werk van Peter Steele’s Type-O-Negative. Luister maar naar: “Üstüme Gelme”. Deze plaat is het bewijs dat er voedingsbodem is in Turkije voor moderne, melancholieke pop en dat er genoeg Turken te vinden zijn die qua smaak, timbre en ‘glitschpop’ uit hetzelfde vaatje tappen als wij West-Europeanen. Een troostrijke gedachte. Hurts heeft er een onverwachte zielsverwant bij.

File: Jakuzi – Fantezi Müzik
File Under: Turkse zielsverwant van het Engelse Hurts

https://www.youtube.com/watch?v=xIN5ceCcXhM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top