Mike Love – Unleash The Love

BMG

Het zal soms niet meevallen om Mike Love te zijn. Zoals hij zelf al verzuchtte zal hij voor Brian Wilson-fans altijd ‘the antichrist’ blijven. Als voorman van The Beach Boys weet hij al vijfenvijftig jaar het publiek te vermaken en hij zal de laatste zijn om te ontkennen dat hij die carrière voor het grootste deel aan neef Brian te danken heeft. Het gaat ver om de hele Beach Boys geschiedenis hier op te rakelen maar Mike’s visie is in zijn autobiografie rustig na te lezen. Voor het eerst sinds de vroege jaren tachtig brengt Love nu dan een soloplaat uit. Zijn eerste, het matige Looking Back With Love, flopte genadeloos en was artistiek gezien wel een heel slappe hap in vergelijking met werk van zijn neven Brian, Carl en Dennis Wilson. Is anno 2017 Unleash The Love dan een stuk beter? Je zou hopen van wel want Mike heeft er naar eigen zeggen heel wat jaartjes aan gewerkt tussen alle tournees door. Geholpen door onder andere de huidige Beach Boys waaronder Bruce Johnston (al sinds 1965 aan boord) en drummer John Cowsill, maar ook Mark McGrath (Sugar Ray) en acteur en part-time Beach Boy John Stamos (voor velen voor altijd Uncle Jesse, de rocker uit Full House). Helaas valt het tegen. Maar liefst de helft van de nummers zijn remakes van oude Beach Boys hits. Dat vind ik altijd een zwaktebod van jewelste ook al zijn er wel vaker oudere artiesten geweest die dit hebben gedaan en nimmer overtroffen ze de eerste versie natuurlijk. Van de nieuwe songs is bijvoorbeeld het prettig zomerse deuntje ‘Cool Head, Warm Heart’ wel aardig en ook het voor Beatle George Harrison geschreven ‘Pisces Brothers’ is charmant. Dat een en ander aan elkaar hangt van een overdosis autotune moet je de oude Mike misschien vergeven maar hoe dan ook, die nieuwe songs kabbelen voort zonder ook maar ergens te beklijven. De remakes van de oude hits zijn dan wellicht volledig overbodig, ze laten ook horen dat voor het schrijven van echte hits Mike zijn neef Brian of andere co-componisten van niveau echt wel nodig had. Op veel van die remakes doen ook Mike’s kinderen mee en dat is dan wel weer het enige lichtpuntje want dat klinkt zeer aardig. Zoon Christian Love (prachtige naam natuurlijk) benadert met zijn stem het niveau van zijn overleden oom Carl Wilson en dochter Ambha zingt een heel lief duet met vader Mike in ‘Kiss me Baby’ en schittert in de klassieker ‘Warmth of the Sun’. Ook het soulvolle ‘Wild Honey’ klinkt als een klok door de uitstekende zang van John Cowsill, Al met al uiteindelijk een album dat waarschijnlijk de Beach Boys geschiedenisboeken zal halen als een piepklein voetnootje. En dat is genoeg.


File: Mike Love – Unleash the Love
File Under: Mike Love Not War

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven