Del Toros – Ten Stories High

Het kan alle kanten op met het Alkmaarse trio del-Toros. Dat maakt elke release van de band zo spannend. Want, na de sleaze-, punk & roll- en surf-uitstapjes verkennen de heren nog steeds alle internationale uithoeken op zoek naar samenwerkingen en vooral een hoop inspiratie. De ene keer leidde dat tot een splitsingle met het Amerikaanse Fatso Jetson in 2016, de andere keer vormen ze een perfect team met het Amsterdamse Phantom Surfers. Dit keer op Ten Stories High tekende Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) voor de productie. Hij zocht blijkbaar zijn heil in de flanger-, wahwah- en distortion-gitaren en liet de gierende feedback de vrije loop. Dat het drietal van del-Toros daarmee een bezwerend en psychedelisch randje heeft aangebracht op zijn energieke en bonte geluid dat bij tijd en wijle doet terugverlangen naar 35007, da’s opmerkelijk creatief. Alsof je Hank B. Marvin “Spine Of God” van Monster Magnet laat inspelen. Of Dave Wyndorf “Telstar” van The Tornados laat coveren. Del-Toros vindt zichzelf op deze vierde volwaardige plaat wederom opnieuw uit. En telkens, maar dan ook echt telkens weer voegen de drie iets toe waardoor de frisheid intact blijft. Zo horen we de gastbijdragen van Peter te Bos (Claw Boys Claw) als een Tom Waits-light op ,”King Of The Rockettool” dat makkelijk in het oeuvre van The Doors had gepast, Bertus Borgers op saxofoon in ,”05-21-74″, filmische flarden uit vervlogen Italiaanse Cinecitta-tijden en zelfs Joe Meek-referenties. Het kan niet op. Zeker is wel dat del-Toros nooit uitgepield is. De hoofdzakelijke surf is het perfecte vertrekpunt om de wereld van de gitaarrock volledig binnenstebuiten te keren en iedereen de les te lezen. Oja, en wie recensenten wil testen op hun muzikale kennis, die sluit af met het totaal onverwachte “Theme For Great Cities” van The Simple Minds.

Down at the Nightclub/Clearspot

File: Del Toros – Ten Stories High
File Under: Geniaal grappig dit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top