Rosanne Cash – She Remembers Everything

Net als sommige wijn er jaren over moet doen om op smaak te komen, duurt het bij sommige artiesten ook een hele poos voordat ze écht goed zijn. Rosanne Cash is daar een goed voorbeeld van. Drieënzestig jaar is ze inmiddels en haar eerste album stamt al uit 1978. Jarenlang maakte de oudste dochter van Johnny Cash iets té gelikte country. Dat zou te wijten kunnen zijn aan de tijdsgeest en aan ex-echtgenoot Rodney Crowell. Nadat ze in 1992 van hem scheidde kwam gitarist John Leventhal in beeld met wie ze nu alweer bijna 25 jaar getrouwd is. Het lijkt alsof dat een soort nieuwe start inluidde voor Cash want sindsdien is haar muziek er flink op vooruit gegaan (en die van Rodney Crowell overigens ook) en geëvolueerd van country naar americana met hart en ziel. Hoogtepunten zijn de albums Black Cadillac uit 2006 en The River And The Thread uit 2014, die gingen over de dood van haar ouders en stiefmoeder June Carter en haar roots in het zuiden van Amerika. Op She Remembers Everything staat de huidige belevingswereld van Cash centraal. Wat er momenteel gebeurt stemt haar niet echt positief zoals ze bijvoorbeeld samen met generatiegenoten Elvis Costello en Kris Kristofferson bezingt in “8 Gods Of Harlem” dat gaat over de dood van een kind door een schietpartij en hoe dat meerdere levens verwoest. Cash is publiekelijk een fel tegenstander van wapenbezit in Amerika, meteen na de meest recente schietpartij in een club in Californië riep ze voor de zoveelste keer op tot een verbod op het wapenbezit. In “The Only Thing Worth Fighting For” beschrijft ze hoe sommige gedachten destructief kunnen zijn of worden, mogelijk leidend tot zinloos geweld. Rosanne Cash heeft op haar leeftijd best het een en ander meegemaakt en daarop reflecterend schreef ze “Not Many Miles To Go” over dat er minder tijd voor je ligt dan achter je, maar dat je trots mag zijn op wie je geworden bent. “Rabbit Hole”, gezongen met Colin Meloy van The Decemberists, gaat over de hersenoperatie die ze in 2007 moest ondergaan. En dan het titelnummer, prachtig in duet gezongen met Sam Phillips, over de schat aan herinneringen die men in de loop der jaren opbouwt. Speciale vermelding voor het schitterende slotnummer “My Least Favorite Life” waarvoor T Bone Burnett en Lera Lynn de muziek schreven en Cash de tekst. Het album is warm en gloedvol geproduceerd door echtgenoot John Leventhal en Tucker Martine. Rosanne Cash zingt werkelijk prachtig, ook dat lijkt met de jaren alleen maar beter te worden. She Remembers Everything is Rosanne Cash op haar best en een warm, melancholisch en veelzeggend getuigenis van de vloeken en zegeningen van het leven.

Blue Note

File: Rosanne Cash – She Remembers Everything
File Under: Levenslessen
File Facebook: [Rosanne Cash op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Rosanne Cash]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven