Vanessa Peters – Foxhole Prayers

De Texaanse Vanessa Peters is al ruim vijftien jaar muzikaal actief, maar in al die jaren had ik nooit wat van haar gehoord. Dat lag niet aan haar want ze was in die jaren veel in Europa te vinden. Ze verbleef een tijdje in Italië waar ze met de band Ice Cream On Mondays drie albums maakte en met de Deense band The Sentimentals maakte ze een americanalbum. Foxhole Prayers is, ep’s niet meegerekend, haar vierde volwaardige album en het deed me mijn oren spitsen. Want de op het eerste gehoor rustige folkpop van Peters is veelzeggend. Inspiratie had ze genoeg voor dit album. Trump, de opkomst van het populisme en de daardoor neergaande spiraal waarin de Verenigde Staten en de wereld momenteel verkeren waren de hoofdingrediënten voor de tien liedjes van dit album die ze in vier dagen schreef in een appartement in Utrecht tijdens een Europese tour. Peters had en heeft ambities als romanschrijfster en dat is terug te horen in haar prachtige, verhalende teksten. Ze maakt de universele hierboven genoemde thema’s persoonlijk door de teksten in de ik- of jij-vorm te maken. Ze moedigt aan niet mee te gaan in de negativiteit maar om vol te houden in “Get Started” en “Before It Falls Apart”. “Fight” is een prachtig liedje over niet toegeven aan angsten maar om juist te vechten voor wat je bent. Het fraaie aan Foxhole Prayers is de rust die het uitstraalt. Vanessa Peters zingt kalm en helder en de muziek is dienend. Je zou haar kunnen vergelijken met Aimee Mann die ook altijd de rust zelve is en intelligente en verhalende teksten schrijft. Titeltrack “Foxhole Prayers”begint met een dreigende gitaar, die nog maar eens duidelijk wil maken dat we in donkere tijden leven, maar zodra Peters zingt keert de rust terug. Het album sluit hoopvol af met “Trolls” waarin Peters zegt dat het lang of kort kan duren maar dat uiteindelijk ‘the bullies always lose’. De meeslepende afsluiter “What You Can’t Outrun” onderstreept dat nog eens. Vanessa Peters is niet erg positief over het huidige politieke klimaat. In “Carnival Barker” zingt ze ‘but there was this carnival barker we were all warned about ‘. Het is vrij duidelijk over wie ze het hier heeft en ze waarschuwt dat de geschiedenis zich herhaalt. ‘Foxhole prayers’ zijn vrij vertaald schietgebedjes. Je zou willen dat je in benarde situaties de tien schietgebedjes van dit album door Vanessa Peters in je oor gefluisterd kreeg. Foxhole Prayers is een zacht protestalbum tegen de verruwing van de wereld, gebracht in inspirerende songs die je tot nadenken dwingen en oproepen om in actie te komen.

Eigen Beheer

File: Vanessa Peters – Foxhole Prayers
File Under: Licht in de duisternis
File Facebook: [Vanessa Peters op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Vanessa Peters]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven