Friska Viljor – Broken

Het eerste nieuwe album van 2019 dat ik hoor is Broken, de zevende cd van het Zweedse duo Friska Viljor. Ik had me voorbereid op een luchtig muzikaal begin van dit jaar, afgaande op eerdere albums van Friska Viljor. Maar ik had aan de titel al kunnen zien dat het dit keer niet één groot feest zou zijn. Het album is een weerslag van de twee zwaarste jaren uit het leven van zanger Joakim Sveningsson. Het begon met het stuklopen van zijn relatie en het rouwen in de twee jaar daarna. Sveningsson was al nooit vies van alcohol maar dat leidde meestal tot een aangename roes waaruit dan weer vrolijke songs ontstonden. Deze keer dronk hij echter om zijn verdriet en eenzaamheid te verwerken. Op een avond nodigde hij wat onbekenden uit om samen met hem in zijn huis te komen drinken om zo dus vooral maar niet alleen te zijn. De kater komt altijd later want de volgende dag merkte hij dat waardevolle spullen als instrumenten en een camera gestolen waren. Op die camera stonden foto’s van zijn kinderen die hij nergens opgeslagen had en dus kwijt was. Dit was een soort keerpunt voor Sveningsson. Deze ellendige periode werd omgezet in muziek en resulteerde uiteindelijk in Broken. Je hoort Friska Viljor op haar kwetsbaarst. In de liedjes wordt de pijn muzikaal verwerkt. Melancholische liedjes met deprimerende titels als “Failure”, “Mistakes” en “Regrets”, afgewisseld met gedragen instrumentale stukken, laten horen dat het erg zware jaren waren. Soms neigt het een beetje té zwartgallig te worden, maar het siert Friska Viljor ook dat ze zich eens van een totaal andere kant laten horen. Dat levert bij vlagen een indrukwekkend album op waarvan ik hoop dat het louterend heeft gewerkt zodat volgende album weer ietsje luchtiger zal zijn. Dat past ze toch beter.

Crying Bob

File: Friska Viljor – Broken
File Under: Happy people have no stories
File Facebook: [Friska Viljor op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Friska Viljor]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven