Ripoff Raskolnikov Band – Small World

Eerlijk gezegd denk ik bij muziek uit Oostenrijk meteen aan Falco. Als ik iets dieper nadenk schiet de naam Opus van de oorwurm “Live is Life” me nog te binnen. Verder kom ik niet. Zoekend in de File Under archieven blijkt dat ik in 2014 welgeteld één stukje heb geschreven over een Oostenrijkse zangeres, Marina Zettl. Wie? Juist ja, Oostenrijk is muzikaal zowel in kwaliteit als in kwantiteit ondervertegenwoordigd. Des te leuker dan dat ik nu wél eens wat goeds uit Oostenrijk hoor. Ripoff Raskolnikov is een 63-jarige singer-songwriter die volgens de burgelijke stand eigenlijk Ludwig Knoglinger heet. Dat klinkt natuurlijk niet, vandaar deze artiestennaam. Raskolnikov maakt al ruim dertig jaar muziek en is vooral in Hongarije populair. Zijn begeleidingsband bestaat dan ook geheel uit Hongaarse muzikanten. Small World werd al voorafgegaan door dertien albums. Raskolnikovs stem is rasperig en schuurt, denk aan Tom Waits en Arno Hintjens. Niet altijd even vast en zuiver maar dat is niet erg, je hoort dat Raskolnikov in de 63 jaar dat hij op aarde is geleefd heeft. De muziek zou je onder kunnen brengen in de categorie singer-songwriter met een bluesrandje. Op “People” wordt er zelfs even een uitstapje naar reggae gemaakt. Raskolnikov is niet zo ruig als Waits en Hintjens en zijn band speelt goed maar af en toe iets té clean, maar dat kan ook aan de productie liggen. Ripoff heeft desondanks wel degelijk wat te zeggen. Zo gaat “Sharks” over de vele politieke bootvluchtelingen die nergens in Europa welkom zijn, “I’ll Walk Away” gaat over Alzheimer en titelsong “Small World” is gebaseerd op het leven van zijn manager die zijn flat in Boedapest nauwelijks uitkomt. Je wereld wordt steeds kleiner, hoe ouder je wordt, is het thema van de song. Ian Siegal plaatste Raskolnikov tussen grootheden als Bob Dylan, Tom Waits, John Prine en Warren Zevon. Dat vind ik iets te veel eer maar feit is dat Ripoff Raskolnikov een goede singer-songwriter is die met Small World een indrukwekkend en sociaal bewogen album heeft gemaakt. Oostenrijk is muzikaal weer een beetje op de kaart gezet.

XLNT Records

FileRipoff Raskolnikov Band – Small World
File Under: Oostenrijkse roots
File Facebook: [Ripoff Raskolnikov op Facebook]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top