BJ Baartmans – Verzamelaar

Eigenlijk ben ik een beetje laat met het schrijven van een stukje over deze cd. Ruim een half jaar geleden kwam hij al uit. Maar zoals de titel al zegt, Verzamelaar van BJ Baartmans is een verzamelalbum. Er zijn dertien liedjes uit de periode 2012-2018 op verzameld die Baartmans dierbaar zijn. Het oudste liedje is dus al vijf jaar oud, dan maakt dat halve jaar ook niet zoveel meer uit. En ik vind dat er aandacht besteed moet worden aan deze veteraan in de Nederlandse muziek. De Brabander is al ruim 35 jaar muzikaal actief in de meest uiteenlopende bands en als sessiemuzikant en producer voor vele Nederlandse artiesten. Op dit verzamelalbum heeft hij dertien liedjes gezet die het steeds nét niet haalden op een van zijn albums. Sommigen speelt hij al jaren live, anderen zijn weer te persoonlijk en hadden deze lange tijd nodig om goed tot hun recht te komen. De nummers zijn in deze periode van vijf jaar opgenomen in Baartmans eigen Studio Wild Verband in Boxmeer met zijn trouwe partners in crime Mike Roelofs op toetsen, Sjoerd van Bommel op drums, Gerco Aerts op bas, Bart de Win op piano en accordeon en Emil Szarkowicz op klarinet. Baartmans weet zijn persoonlijke en uit het leven gegrepen gebeurtenissen treffend te vatten. Soms aangrijpend als in “Stil Geluk” dat gaat over een aangekondigde zelfgekozen dood, of “De Trein” over Kamp Vught, maar ook hilarisch zoals in “Rondemiss”. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat BJ Baartmans niet de beste zanger is. Dat is echter niet hinderlijk, want zijn ietwat onvaste stem hoort wel bij zijn mooie, persoonlijke teksten. Baartmans is vooral een gitarist in hart en nieren wat toch het best naar voren komt in de instrumentale nummers zoals de flamenco-klanken van “Malaga Blues” en “Round Ronda” en in afsluiter “Verzamelaar” waarop Baartmans en zijn muzikale vrienden goed laten horen dat vakmanschap meesterschap is.

Continental Records

File: BJ Baartmans – Verzamelaar
File Under: Eredivisie van de Nederlandse muziek
File Facebook: [BJ Baartmans op Facebook]
File Twitter: [Tweets van BJ Baartmans]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven