Yola – Walk Through Fire

In 2012 bracht de Britse band Phantom Limb het sublieme The Pines uit. Een droomplaat met de mooiste countrysoulliedjes, gezongen door Yolanda Quartey, waarvan je zo zou geloven dat ze niet uit Bristol kwam maar uit Memphis. Mijn absoluut favoriete album van 2012. Maar in 2013 was de band ineens uit elkaar. In 2016 dook Quartey weer op en bracht onder de naam Yola Carter een EP uit met zes prachtige nummers. Daarna werd het weer akelig stil. Yola zat echter niet stil, schrapte haar achternaam, toog naar Nashville en kwam daar Dan Auerbach tegen die meteen overrompeld was door haar geweldige stem. En zo kwam het dat Yola zeven jaar na zes jaar na het stoppen van Phantom Limb met Auerbach als producer haar debuutalbum Walk Through Fire opnam voor Auerbachs label Easy Eye Sound. Het werd tijd. Dat Yola geweldig kan zingen wist ik al maar de vintage-sound die Auerbach aan de twaalf countrysoulliedjes geeft is treffend. Countrysoul meets Laurel Canyon, zo zou je de sound van Yola kunnen omschrijven. “Faraway Look” is een melancholische song die van Dusty Springfield had kunnen zijn, evenals het prachtig openbloeiende “Lonely The Night”. Wat meer country zijn het sublieme “It Ain’t Easier” en “Walk Through Fire”. En “Keep Me Here” is een soulvolle ballad met tweede stem van, jawel, Vince Gill! Ik wist niet dat Gill nog muzikaal actief was, zijn stem kleurt prachtig bij die van Yola. Eigenlijk zijn alle twaalf liedjes op Walk Through Fire mooi. Als ik dan toch een klein puntje van kritiek moet geven, is dat Auerbach het net iets té zonnig en clean geproduceerd heeft. Het was nog mooier geweest als Yola af en toe eens wat buiten de gebaande paden had mogen gaan en flink uit de bocht had kunnen vliegen. Het had wat meer mogen schuren en Yola heeft genoeg soul in haar kleine teen om het wat smeriger te laten klinken. Maar wat zeur ik, als Yola gaat zingen gaat de zon schijnen , krijg ik spontaan een goed humeur en wil ik alleen maar meer horen. In 2016 was de tijd kennelijk nog niet rijp maar ik voorspel dat Yola met Walk Through Fire heel wat zieltjes gaat winnen.

Easy Eye Sound

File: Yola – Walk Through Fire
File Under: Wereldklasse
File Facebook: [Yola op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Yola]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven