Baptiste W. Hamon – Soleil, Soleil Bleu

Met enige regelmaat heb ik mij na vakanties in Frankrijk op File Under verbaasd over de slechte muziek die ik daar op de radio hoorde. Vreemd, omdat het land toch ook een rijke traditie van chansons kent. Dat is Parijzenaar Baptiste W. Hamon met mij eens. Ook hij hoorde dat het chanson werd verdrongen door de mainstream popsong met niets aan de hand-teksten. Dat zinde hem maar niks en als groot bewonderaar van americana en singer-songwriters, met name Townes van Zandt, en Franse chansons, zag hij dat deze twee genres eigenlijk best veel gemeen hebben. Sobere en melancholische muziek waarbij de tekst centraal staat. Hamon combineerde deze twee tot French americana, en dat was al te horen op zijn debuutalbum L’Insouciance uit 2016, opgenomen in Nashville. Opvolger Soleil, Soleil Bleu is geheel in Frankrijk gemaakt en heeft een iets voller geluid door het, zij het spaarzaam, gebruik van enige elektronica. Dat stoort echter totaal niet. Baptiste W. Hamon is een moderne chansonnier die op zijn beste momenten doet denken aan Jacques Brel. Zoals in de zwoele en zonnige titelsong “Soleil, Soleil Bleu”, die je doet verlangen naar een terras in de zon in Zuid-Frankrijk. Of het mooie, melancholische “Je Brûle” dat door de Franse taal meer binnenkomt. “Hervé” is een duet met collega-chansonnier Miossec en met Wil Oldham maakte hij van diens “Black Captain” een Frans “Mon Capitaine”. De French americana van Hamon klinkt prachtig, het is mij dan ook een raadsel waarom “Coming Home” het enige Engelstalige nummer op het album is. Het is een duet met Hamons partner Alma Forrer, een française, dus het had best in het Frans gekund. Nu is het wat mij betreft een vreemde eend in de bijt. Hamon sluit indrukwekkend af met “Le Visage Des Anges” over het drama in de Bataclan in Parijs in 2015. Het fraaie Soleil, Soleil Bleu is een Franse rootsplaat waarop het chanson 2.0 geboren wordt. Een album dat je weer doet beseffen dat Frans een érg mooie taal is en dat uitermate geschikt voor de komende zomer. Dit moet met gezwinde spoed toegevoegd worden aan de Franse (en Nederlandse) radioplaylists.

Manassas

File: Baptiste W. Hamon – Soleil, Soleil Bleu
File Under: French americana
File Facebook: [
Baptiste W. Hamon op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Baptiste W. Hamon]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven