Billie Eilish – WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?

Zoals miljoenen andere tieners is mijn bijna veertienjarige dochter al tijden in de ban van de nieuwe Amerikaanse popsensatie Billie Eilish. Toen ik hoorde dat dit pas zeventienjarige idool in TivoliVredenburg zou optreden wilde ik daar graag met haar heen. Maar dat bleek een mission impossible. Het concert was in mum van tijd uitverkocht. Op Ticketswap waren er duizenden met mij die ook kaarten zochten, ook een heilloze missie dus. Wat is hier aan de hand? Wie is deze Billie Eilish en vooral, waarom is ze zó populair? Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, zoals ze voluit heet, bracht in 2015 op veertienjarige leeftijd haar eerste single “Ocean Eyes” uit, gevolgd door de EP Don’t Smile At Me in 2017. Het meest opvallende aan Eilish is haar verschijning. Gekleurde haren, felle, oversizede kleren en de blik steevast op licht woest of verveeld. Ook haar muziek is anders. Billie Eilish’ muziek is duister, drijft op zware beats met trage zanglijnen, gevisualiseerd in donkere clips, en, belangrijker, de songs zijn goed en ze kan echt zingen. Een heel contrast met de vrolijke K-Pop, die ook regelmatig bij mijn dochter te horen is. Voor haar songs heeft ze geen batterij aan songschrijvers en producers nodig, die maakt ze thuis op de slaapkamer, samen met broer Finneas. Vorige week kwam dan eindelijk debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? uit. Bekend waren al de singles, het bezwerende “you should see me in a crown”, het mooie en melodieuze “when the party’s over” en het duistere “bury a friend”, drijvend op inventieve ritmes en verfraaid met enge geluiden zoals een vervormde tandartsboor. In de ballad “i love you” hoor je dat Billie Eilish ook zonder autotune kan zingen. Wat meer uptempo en bijna klinkend als gewone popsongs zijn “bad guy”, “all the good girls go to hell” en “my strange addiction”. Bijna, want in de titels zie je al woorden als hell en addiction. De muziek is eveneens niet standaard en zit vol ongebruikelijke tempowisselingen, melodieën, geluiden en effecten. En dat is waar Billie Eilish zich onderscheidt van het gros van de popidolen. Haar teksten zijn weliswaar donker maar gaan wel ergens over. Geen teksten over een droomwereld met vriendjes en eerste kussen, maar over het vaak bittere leven zelf met issues als vervreemding, angsten, verslavingen en depressie. Gevoelens waar Eilish zelf ook mee worstelt. En met haar best wel veel pubers. En dat is dus misschien wel het antwoord op de vraag waarom de muziek van Billie Eilish zo ongekend populair is. Ze verwoordt wat er in vele tienerhoofden omgaat en laat hen zo zich een klein beetje minder alleen en vooral begrepen voelen. Bovenal is debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? een eigenzinnige, authentieke en goede plaat en een verademing in de brij van inwisselbare popmuziek.

Interscope

File: Billie Eilish – WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
File Under: Stem van een generatie
File Facebook: [Billie Eilish op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Billie Eilish]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven