Jan Henk de Groot – De Wolf Is Trug

In de provincie Groningen kan singer-songwriter Jan Henk de Groot niet meer rustig over straat. Iedereen kent hem. Eerst van de band Henkus maar nu al langere tijd van zijn solowerk en uitstapjes met twee andere Groningers in De Troebadoers. Ik heb me er in eerdere recensies van zijn albums al over verbaasd dat hij wereldberoemd is in Groningen, maar dat de rest van Nederland hem niet kent. Want hij maakt puntgave liedjes. In het Gronings, dat wel, maar dat hindert totaal niet. Zijn derde solo-album, De Wolf Is Trug staat er weer vol mee. De Groot wilde dit keer niet alles alleen doen en vond een klankbord in mede-Groninger Harmen Ridderbos (Town Of Saints) die een groot aantal instrumenten bespeelde en het album produceerde. De grote en kleine zaken van het leven worden in mooie teksten gevat, zoals de ommekeer naar een gezonder leven in “Stap Veur Stap”, en de jeugdherinneringen aan hondje Bobo in “101 Dalmatiners” of gewoon het zin hebben in een nieuwe gitaar in het uitbundige “Nije Gitaar.” Ook in de ballads is De Groot een kei. Zoals in het weemoedige “Welterusten” of het prachtige “Noar Stad”, dat ik nog niet zonder betraande ogen heb kunnen luisteren. De Groot zingt over het loslaten van zijn dochter die voor het eerst alleen naar de stad gaat. Als je zelf ook een dochter in de puberleeftijd hebt, zoals ik, komt dat liedje echt binnen, mede door het prachtige vioolspel van die andere van Town Of Saints, Heta Salkolahti. Prijsnummer is het zinderende “Spiekerboor”, de persoonlijke ‘crossroad’ van Jan Henk de Groot, de plaats waar het tot hem doordrong dat hij, om waarachtig te zijn, in zijn eigen taal moest gaan zingen, het Gronings dus. Sindsdien start hij elke tour in Spijkerboor in een zaal die ‘Het Keerpunt’ heet. Symbolischer kan bijna niet. De Wolf Is Trug is een album met elf parels van liedjes waarin De Groot het gewone en alledaagse bijzonder maakt. Na de release volgt er weer een uitgebreide tournee door heel Groningen en een stukje Friesland en Drenthe. Van Uithuizen tot Veendam wordt Jan Henk de Groot al lang op handen gedragen, het is nu toch weleens tijd voor de rest van Nederland.

Eigen Beheer

File: Jan Henk de Groot – De Wolf Is Trug
File Under: Groter dan Groningen
File Facebook: [Jan Henk de Groot op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Jan Henk de Groot]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven