Brittany Howard – Jaime

Begin september ging ik naar het concert van Brittany Howard in Paradiso. De frontvrouw van Alabama Shakes zou later die maand haar eerste solo-album uitbrengen. Deze nummers werden allemaal gespeeld tijdens het concert. Het was zinderend, vloog qua stijl alle kanten op en was duidelijk heel anders dan de zompige blues/soul/rock van Alabama Shake. Drie weken later kon ik het album beluisteren. Het album is genoemd naar Howards zus Jaime die op dertienjarige leeftijd aan kanker overleed. Howard was toen nog maar acht jaar. Bij het verschijnen van Jaime is Brittany Howard 30 en het album kan gezien worden als een verwerking van die 22 tussenliggende jaren. In die tijd heeft ze nogal wat te verstouwen gehad. Als dochter van een blanke moeder en zwarte vader in Alabama leerder Howard al snel uit dat het uitmaakt of je blank of zwart geboren wordt. In “Goat Head” zingt ze hoe haar vader dat aan den lijve ondervond door op een dag een geitenkop op de achterbank van zijn auto te vinden. Haar ontluikende homoseksualiteit bezingt ze in “Georgia”, “He Loves Me” is haar besef dat God altijd van haar houdt, wat ze ook doet en wie ze ook is. In “13th Century Metal” declameert Howard, op een ritme van stuwende drums en synths, haar strijdkreet die ze schreef toen Trump president werd en Prince stierf. De wereld was en is er slecht aan toe, maar uiteindelijk komt het er toch altijd weer op neer dat we allemaal ‘brothers and sisters’ zijn en dat liefde overwint. ‘Give it to love’ smeekt Howard. Muzikaal gaat het van experimentele funk, soul, rock naar emotionele ballads. In de schitterende ballad “Short And Sweet” klinkt Howard meeslepend als Nina Simone. Op “Presence” doet harpiste Lavinia Meijer mee die tot mijn grote verassing ook in Paradiso voor dat ene nummer even achter de harp plaatsnam. Verwacht van Jaime niet dat het een soort zijstapje van Alabama Shakes is. Het album is het persoonlijke relaas van Brittany Howard waarin zij muzikaal experimenteert met stijl en dat is even wennen. Maar dan is daar altijd weer die overrompelende stem die je zowel kan ontroeren als je compleet omver blazen. Jaime is een krachtig en prachtig debuut waarop Howard van haar hart geen moordkuil maakt en haar roerige verleden in sterke songs een plaats geeft.

ATO

File: Brittany Howard – Jaime
File Under: Don’t wanna fight no more
File Facebook: [Brittany Howard op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Brittany Howard]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven