Mourn – Self Worth

Mourn Self Worth
Het is al weer twee jaar geleden dat de Catalaanse band Mourn nog optredens gaf op Nederlandse bodem. Helaas zal een herhaling daarvan er om bekende redenen niet van komen op al te korte termijn. De indie-punk van Mourn komt live natuurlijk geweldig tot zijn recht maar de platen liegen er ook niet om. Na het tussendoortje Mixtape, een geslaagd coveralbum, is Self Worth eindelijk weer een volwaardige langspeler. Helaas is Mourn in de tussentijd hun meesterlijke drummer Antonio kwijt geraakt maar de zussen Jazz (zang, gitaar) en Leia (bas), en hun vriendin Carla (gitaar, zang) laten zich niet van de wijs brengen. Met Victor achter het slagwerk gaan ze gedreven verder waar ze gebleven waren. Tijdens het afgelopen halfjaar, waarin Spanje zware lockdowns doormaakte, dropte Mourn al een paar tracks die we terugvinden op deze plaat. Het album opent met één van die songs, “This Feeling is Disgusting”.
In nét twee minuten beschrijft Jazz het beklemmende gevoel van de lockdown met scherpe riffs en een lekker punky ritme. Met het welgemeende “it sucks” weten we gelijk hoe het zit. Maar nee, de covid is zeker niet het centrale thema op de rest van de plaat, Self Worth beschrijft het staande blijven in het volwassen leven, het verbreken of juist aangaan van relaties (“Call You Back”) en het vinden van je identiteit. Dat laatste is vooral te horen in het prachtige “Worthy Mushroom”. “I’m not useful to the world, I shouldn’t be trying to prove my worth“. Vaak werden door recensenten vergelijkingen gemaakt met Sleater Kinney en PJ Harvey maar met Self Worth laat Mourn nóg meer dan tevoren haar eigen geluid horen. Het driftige onvermogen van “I’m in Trouble” is heftig, maar wel gecontroleerd. Slimme punk noem ik dat. De intense woede over het gedrag van mannen in “Men” laten een band op het scherpst van de snede horen. Gitaren die krassen en schuren (maar ook genadeloos melodieus blijken), baslijnen die daar prachtig omheen laveren en de compromisloze zang komen uiteindelijk tot een hoogtepunt in het haast berustende “The Family’s Broke”. Laat Mourn maar schuiven, ze blijven groeien zonder hun spontane furie kwijt te raken.

Captured Tracks

File: Mourn- Self Worth
File Under: Delicioso
File Social: [Mourn op Instagram]
File Video: [This Feeling is Disgusting]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven