Drive-By Truckers – The New OK

Eerlijk is eerlijk, alle credits voor De Volkskrant die stelde dat dit dé week was om kennis te maken met The New OK van Drive-By Truckers. Het album kwam begin oktober al uit en was het tweede album van de band in 2020. Eind januari kwamen ze met The Unraveling maar ja, toen kwam corona en was er tijd over. Er waren nog wat leftovers die niet op The Unraveling waren gekomen en wat eerder geschreven songs. Patterson Hood schreef twee nieuwe nummers, “Watching The Orange Clouds” na de dood van George Floyd, en titelnummer “The New OK” na een demonstratie voor Black Lives Matters in zijn woonplaats Portland, Oregon. Passend is ook de cover van The Ramones, “The KKK Took My Baby Away”, een protestsong uit 1981 maar helaas ook nu weer pijnlijk actueel. De Volkskrant heeft gelijk, dit album moet gehoord worden. De boodschap van de band is duidelijk: Trump en zijn consorten zijn verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van de pandemie, de rassenongelijkheid en de verharding en toename van geweld in de ‘Divided States Of America’. Dit wordt opgetekend in negen puntige countryrocksongs met bij vlagen sublieme teksten. Trump krijgt er van langs in “That Perilous Night”. ‘Dumb, white and angry with their cup half filled, Running over people down in Charlottesville, White House Fury, it’s the killing side he defends’. Dat gaat over de white supremacy rellen van 2017 in Charlottesville waarin Trump het opnam voor deze witte nationalisten. ‘Fascism’s knocking and Trump says “Let them in”‘ stelt de band en het is de pijnlijke waarheid. “Sarah’s Flame” is ook al zo’n briljant nummer dat gaat over hoe Sarah Palin twaalf jaar geleden aan de wieg stond van het rechtsextremisme in Amerika. Met daarin de mooie zin ‘For knowing night moves crowds would never heed the river’s cautionary winds’ waarmee ze bedoelen dat een heel groot deel van het electoraat makkelijk in te palmen is met de nostalgische klanken van Bob Segers “Night Moves” en dat zij veel minder geneigd zijn te luisteren naar waarschuwingen die bijvoorbeeld Springsteen al uitte op zijn album The River. Kom er maar op. The New OK is een historisch album dat in ruim een half uur fijne rootssongs perfect weergeeft wat er op dit moment niet deugt in Amerika. En dat is helaas veel, heel veel. Met als meest recente dieptepunt de bestorming van het Capitool. Luister dit album en lees vooral de teksten. Het toont tevens aan hoe goed, nodig en schromelijk ondergewaardeerd een band als Drive-By Truckers op dit moment is.

ATO

File: Drive-By Truckers – The New OK
File Under: The Divided States Of America
File Facebook: [Drive-By Truckers op Facebook]
File Twitter: [Drive-By Truckers op Facebook]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top