Will Butler – Generations

Het gebeurt niet zo heel vaak, maar op een zondagavond heb ik Radio2 aanstaan waarop het duo Blokhuis/Stenders de herboren Verrukkelijke Vijftien presenteert. De hits gaan tegenwoordig veelal langs me heen en een beetje bijscholing kan geen kwaad. Ik veer op als ik het nummer “Surrender” van Will Butler voorbij hoor komen. Hé, dat ken ik en is een leuk nummer! “Surrender” is te vinden op het album Generations en draai ik de laatste maanden geregeld. Butler is een multi-instrumentalist die nu zijn derde album uitbrengt. Opvallend is zijn wat hese hoge stem die mij wel wat aan de stem van Billy Corgan doet denken. Een stem die ik persoonlijk een album lang wat vermoeiend vindt. Belangrijk is de elektronica die door middel van de toetsen er een eightiessound aan geeft. Het zijn echter vooral de songs die me bij de les houden. “Bethlehem” kent een gejaagdheid alsof het nummer eruit geperst moet worden voordat de zanger in kwestie neervalt. “Close My Eyes” heeft een “Instant Karma-Lennon”-feeling, maar een vrolijke boel is het niet: ‘My head is tired, my eyes are weak / My heart is saying that I can’t speak.’ Muzikaal is het niet allemaal heel gemakkelijke kost. Luister eens naar “I Don’t Know What I Don’t Know.” Daarentegen is er ook het eerder genoemde en lekker swingende “Surrender” waar ik in ieder geval niet bij stil kan zitten. Al zijn de teksten eerder het tegenovergestelde: ‘Remember? (I don’t know) / You told me (Maybe so) / You were looking (I don’t know) / For something higher.’ In “Hide It Away” moet ik wel erg aan Corgans Smashing Pumpkins denken, maar waar Corgan tegenwoordig de weg kwijt is weet Butler deze muzikaal prima te vinden. Of neem het afsluitende “Fine” dat zo op Lou Reeds Transformer had kunnen staan. Generations is een veelzijdige wat vreemde plaat waar je niet in een draaibeurt op uit bent gekeken en waar je dus op blijft ontdekken. Oh ja, Will Butler speelt gitaar in een Amerikaans snobbandje, maar hoe en wat moet je zelf maar even opzoeken als je het niet weet. Ik ben tenslotte geen Leo Blokhuis.

Merge Records

File: Will Butler – Generations
File Under: Veelzijdig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven