Billie Eilish – Happier Than Ever

Het is nog maar twee jaar geleden dat Billie Eilish met haar debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? in één klap wereldberoemd werd. Ze was toen nog maar zeventien jaar en dat kan nooit goed zijn voor een tiener. Dat wordt bevestigd wanneer je naar de documentaire The World’s A Little Blurry kijkt (Apple TV) waarin deze pijlsnelle weg naar de top gedocumenteerd is. De toenemende druk is killing voor haar relatie met vriendje ‘Q’ en sowieso voor haar privacy. Iedereen vindt ineens wat van haar en ze kan geen stap meer zetten zonder dat het breed uitgemeten wordt in de pers en vooral op sociale media. Ging het op haar debuutalbum voornamelijk over donkere gedachten als verslaving, depressie, angst en erger, op het tweede album Happier Than Ever zijn we twee jaar verder en is Eilish, hoewel nog maar negentien jaar, in korte tijd (gedwongen) volwassen(er) geworden. De albumtitel kun je met een flinke korrel zout nemen want ondanks dat Eilish optimistisch wil zijn over de toekomst (“My Future”) heeft de plotselinge roem uiteraard zijn weerslag op haar gehad. Iedereen heeft een mening over haar (“Overheated”, “Therefore I Am”) en de keerzijde van de roem zijn vreselijke dingen als stalkers, verlies van privacy en relaties die geheim moeten blijven (“NDA”). Wanneer Billie Eilish haar baggy kleren verruilt voor sexy, vrouwelijke outfits en haar gekleurde haar ineens egaal blond is, valt heel internet over haar heen. In de ijzersterke en ruim vier minuten durende spoken word “Not My Responsibility” dient ze alle meningen van repliek met een krachtig statement voor body-positivity. Happier Than Ever komt niet zo overdonderend binnen als het debuutalbum. Het is rustiger van toon, eigenlijk zijn het bezwerende “Oxytocin” en het catchy “NDA” en “I Didn’t Chance My Number” de enige kandidaten die straks de concertzaal op zijn kop zullen zetten. Doordat de nummers wat kalmer zijn valt des te meer op hoe goed Billie Eilish zingt. “Your Power” en “Lost Cause” hoeven het niet te hebben van de geluidseffecten maar drijven op Billies fluwelen stem. Natuurlijk kan broer Finneas niet onvermeld blijven. Hij heeft samen met Billie een album met maar liefst zestien krachtige songs gemaakt dat heel goed is opgebouwd en je van begin tot eind een kijkje in de ziel geeft van het krankzinnige leven van Billie Eilish. Happier Than Ever is het verslag van hoe ‘s-werelds grootste superster dealt met dat bestaan. Ik hoop dat ze er niet aan onderdoor gaat en gun haar een normaal leven en dat de titel van haar album letterlijk waarheid voor haar zal gaan worden. Want dat Billie Eilish een onwaarschijnlijk groot talent is heeft ze allang bewezen.

Darkroom/Interscope Records

File: Billie Eilish – Happier Than Ever
File Under: It’s lonely at the top
File Facebook: [ Billie Eilish op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Billie Eilish]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven