Blue Orchids – Speed the Day


Als medeoprichter van de legendarische groep The Fall zal gitarist en zanger Martin Bramah daar wel altijd mee geassocieerd blijven worden, maar het overgrote deel van zijn muziekcarrière geeft hij leiding aan de indieband Blue Orchids. Met die band maakt hij al jaren, onregelmatig, intrigerende postpunk-platen en begeleidde hij ooit de legendarische Nico op een Britse tournee. Vorig jaar, tussen de diverse lockdowns door, werd dit album Speed the Day opgenomen. Blue Orchids is in de loop der jaren vaak van bezetting gewijzigd, maar van de huidige bezetting mogen het fijne orgelspel van John Paul Moran en de prettige twang van Tansy McNally’s elektrische ukulele niet onvermeld blijven.

Als Speed the Day begint met “Deeper than Sin” zetten de Blue Orchids gelijk de toon. Fel, een beetje bozig, maar tegelijk zeer pakkend en melodieus. Daarna komt gelijk “Lucky Speaks”, handelend over een racepaard, waarin alles klopt, een heerlijke song met een refrein dat zelfs hitpotentie heeft. En de songs blijven op hoog niveau. Waar ik zelf eerdere platen van deze Blue Orchids wat wisselvallig vond, moet ik zeggen dat ik, nu ik het album een paar weken ken, nog steeds geen nummers skip. Een onverwachte troef is de cover van Chicago klassieker “25 or 6 to 4” . Ze zetten een lekker felle uitvoering neer maar met respect voor het origineel. Zelfs experimenten met jazzy ritmes en Mingus-achtige weirdness in “Like A Clockwork Orange” blijken wonderwel te werken. Diep geworteld in de beste Britse traditie van indie pop en punk, en met fantasierijke teksten, laat Bramah zien te blijven groeien waar veel tijdgenoten vervallen in herhalingsoefeningen of nostalgie.

Tiny Global

File: Blue Orchids – Speed the Day
File Under: Britse kwaliteit
File Facebook: [ Blue Orchids op Facebook]
File Bandcamp: [Blue Orchids op Bandcamp]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top