Ultrabomb

De supergroep, het blijft een interessant fenomeen. Het komt al decennia voor natuurlijk; soms schijnbaar willekeurige musici uit diverse bands die zich opeens verenigen in een zogeheten supergroep. Laten we eerlijk zijn, bands als Travelling Wilburys, Audioslave, Cream, Velvet Revolver en vele andere hebben er aardig mee gescoord.

In 2022 worden we verrast met Ultrabomb. Zanger-gitarist Finny McConnell kennen we al dertig jaar als de frontman van de Canadees Ierse folkpunk-sensatie The Mahones. De vier snaren van de basgitaar worden bewerkt door Greg Norton. Ooit was Greg de motor van Hüsker Dü, misschien wel de meest invloedrijke band die uit de Amerikaanse punk voortkwam, en recenter speelde hij met Porcupine. Drummer Jamie Oliver tenslotte speelde meer dan vijftien jaar in de legendarische UK Subs. Kort en goed; mannen die weten waar de volumeknop zit en mannen die wel weten hoe ze een publiek tot kookpunt kunnen brengen.

Ultrabomb: Jamie, Finny, Greg

Met tournees in Ierland, Engeland en Canada op de kalender en een debuutalbum, “Time to Burn”, dat in mei gaat verschijnen leek het ondergetekende wel interessant om de stemming van de heren even te peilen. Jamie en Finny praten ons even bij.

FU: Drie musici met een indrukwekkend verleden, wonend op verschillende continenten, beginnen met een nieuw bandje. Hoe is dit allemaal zo gekomen? Wie nam het initiatief?

Finny: Op 21 juli vorig jaar las ik online dat Greg niet meer bij Porcupine speelde. Ik liet er geen gras over groeien en benaderde diezelfde dag Greg en Jamie met mijn idee om deze band te beginnen. Aan het eind van de dag hadden ze allebei ‘ja’ gezegd en had ik MAD tourbooking uit Duitsland al zo ver gekregen dat ze onze boekingen wilden doen. Het ging erg snel allemaal.

Jamie: Het was inderdaad Finny die het initiatief nam. Hij stuurde me een berichtje “Ik ga een bandje beginnen met Greg Norton van Hüsker Dü en we hebben een supervette drummer nodig. Ken je er eentje?”. Ik suggereerde Dave Ruffy van Ruts DC maar toen kreeg ik als antwoord “Ik bedoelde jou natuurlijk, mafketel!”. Haha, ik sprong gelijk aan boord natuurlijk.

Finny: Ik kende Jamie al lang. Twaalf jaar geleden speelden we met The Mahones in het voorprogramma van UK Subs. Sindsdien was ik al goed bevriend met Jamie en toen de Subs in Canada toerden, in 2016, was ik hun tijdelijke gitarist. Greg keerde ik eerst online kennen. We kwamen in contact toen we met The Mahones de Hüsker Dü klassieker “Makes no Sense at All” hadden gecovert.

FU: Vorig najaar namen jullie het album “Time to Burn” op in Berlijn. Hadden jullie daarvoor al samen gespeeld?

Jamie: In Berlijn hadden we vier dagen geboekt om op te nemen en dat resulteerde in tien eigen nummers en een cover, Sonic Reducer (van de legendarische Dead Boys), een perfecte keus als je het mij vraagt. Maar inderdaad, we hadden daarvoor nooit met z’n drieën gespeeld.
Finny: Ik had al een tijd het idee dat Greg en Jamie samen een geweldige bass-drums combo zouden kunnen vormen. En in Berlijn bleek dat ik me niet had vergist. Binnen vier dagen hadden we alles geschreven en opgenomen. We kwamen alle drie binnen bij Studio 25 in Berlijn op dag één met onze aantekeningen en ideeën voor teksten, muziek, etcetera. Na die eerste dag hadden we gelijk al vier nummers helemaal af. Op de tweede dag nog eens zes. Wat een talent!
Greg in de studio (Berlijn, 2021)

FU: Kunnen we bij de optredens nog nummers van jullie andere bands verwachten?
Jamie: We zullen zeker in het begin nog wel een paar nummers van alle bands waar we mee geassocieerd worden spelen. Ik denk wel dat we langzaam maar zeker richting alleen Ultrabomb nummers willen bewegen.

Finny: Waar ik wel naar uitkijk is om één of twee nummers van Hüsker Dü’s Grant Hart te spelen. Hij overleed in 2017 en was zo’n uniek talent, het zal heel speciaal zijn voor mij om dat te spelen. Grant wordt zeer gemist.

FU: Finny, meer dan je collega’s in Ultrabomb, gebruik jij in je muziek vaak elementen uit de folk en akoestische snaarinstrumenten. Is dat iets wat je ook gaat meebrengen naar Ultrabomb?

Finny: Ik zou graag mijn mandoline en twaalfsnarige gitaar meenemen,maar ik ben bang dat me dan de deur zal worden gewezen haha. Ultrabomb is een punkrock power trio. We spelen snel en hard, er is nu geen ruimte voor akoestische muziek. Wie weet, als we een paar jaar verder zijn is er wel ruimte voor.

FU: Maar nu is het tijd om lekker te punken?

Finny: Hell yeah! We zijn er helemaal klaar voor. We zullen 200% geven.

FU: Jamie, na vele jaren in de U.K. Subs, hoe is het om te spelen met Greg en Finny?

Jamie: Het is geweldig. We voelen ons eigenlijk net alsof we weer kids zijn. Elke dag spreken we elkaar online en er is echt een soort jeugdige energie tussen ons. Ook qua persoonlijkheden zijn we met dit trio mooi in balans denk ik. Finny zit vol pure passie en kan niet wachten om te spelen en meer plannen uit te voeren. Ik vind dat echt geweldig van hem. Zelf ben ik iets meer methodisch en analytisch ingesteld. Ik bedoel dat ik graag werk met een vastomlijnd plan en strategie voordat we echt loos gaan (eigenlijk ben ik de saaie pief die steeds ‘nee’ zegt tot het goed geregeld is). En Greg is, behalve een zeer creatieve denker, erg besluitvaardig. Hij is een soort mediator tussen Finny en mij. Uiteindelijk  is het Greg die er voor zorgt dat alles goed komt. Al met al een perfecte mix.

FU: Jamie, speel je nog in andere bands op  het moment?

Jamie: Jazeker, ik speel in een band genaamd Dead Idle en ik doe allerlei sessies en val in bij bands en als mensen me kunnen gebruiken bellen ze me. De stereotype drum-huurling. Ik ga binnenkort ook voor 4ft Fingers spelen. Hun drummer Dave is nu bij de UK Subs gaan spelen, we zijn dus eigenlijk van plaats gewisseld.

FU: Het album komt eraan, jullie gaan toeren, wat kunnen we nog meer verwachten?

Finny: Het plan is om ergens dit voorjaar al een tweede album op te nemen in London. We zijn “on fire” en we willen die Britse punk vibe vangen. Ik ben al mijn hele leven gek van Engelse punk, het is voor ons ‘London Calling’ zogezegd. We hopen deze zomer ook op een aantal festivals te kunnen spelen. We kunnen niet wachten!

File Facebook: [Ultrabomb op Facebook]

File Video: trailer Time to Burn album

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven